Onderzoek: onvrede Nederlanders over politiek groeit
Een meerderheid van de Nederlanders vindt dat de politiek niet voor hen opkomt. Politici houden te weinig rekening met de 'hardwerkende Nederlander'. Dit blijkt uit een dinsdag gepubliceerd onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).
Volgens het SCP-onderzoek voelt 57 procent van de ondervraagden dat de politiek hen niet vertegenwoordigt. Bijna de helft (43 procent) van de respondenten vindt dat er niet naar hen wordt geluisterd. Deze onvrede is niet nieuw, maar een trend die al langer gaande is.Het onderzoek laat zien dat diverse groepen zich niet gehoord voelen door de politiek. Mensen met lagere inkomens, inwoners van gebieden buiten de Randstad, jongeren, mensen met een beperking, basis- en mbo-opgeleiden en ouderen ervaren allemaal dat er te weinig naar hen wordt geluisterd.
Daarnaast is er een grote groep mensen die zichzelf omschrijft als "hardwerkende Nederlanders". Zij betalen belasting, houden zich aan de regels, maar voelen zich niet vertegenwoordigd. "Deze groep voelt zich eigenlijk over het hoofd gezien," stelt het SCP.
Het vertrouwen in de politiek is volgens het SCP laag, vergeleken met de afgelopen vijftien jaar. Alleen rond de verkiezingen is er een kleine opleving te zien. Het langdurige wantrouwen wordt gevoed door het gevoel dat de politiek niet de problemen oplost die de Nederlanders het belangrijkst vinden, of niet op de juiste manier.
De lange formatie en het openlijke geruzie binnen de politieke partijen dit voorjaar hebben het vertrouwen verder ondermijnd. Naast de ontevredenheid over de politiek, maken veel Nederlanders zich zorgen over immigratie en hun inkomen.
Over één ding zijn de meeste Nederlanders het wel eens: de politiek besteedt genoeg aandacht aan rijke en hoogopgeleide mensen. Het SCP signaleert dat de kloof tussen wat mensen belangrijk vinden en waar de politiek zich op richt, groot is en dat dit bijdraagt aan de toenemende onvrede onder de bevolking.