Zweedse minister bezorgd om hoofddoeken op scholen: 'Groot probleem'
De Zweedse minister voor Gelijkheid, Paulina Brandberg, uit haar zorgen over de islamisering van het Zweedse onderwijs. In een recent interview benadrukt ze dat het dragen van de sluier door jonge kinderen een signaal kan zijn voor mogelijke onderdrukking.
Brandberg roept schoolpersoneel op om hun zorgen vaker te melden bij de sociale dienst als ze merken dat meisjes onder druk worden gezet om zich volgens religieuze voorschriften te gedragen, zoals het vermijden van contact met jongens. De minister noemt het een "groot probleem" dat sommige moslimouders verwachten dat hun dochters tijdens de schooldag strikt gescheiden blijven van jongens.
“Elke keer dat een jong kind een sluier draagt en ouders erop aandringen dat ze niet met jongens mogen spelen, is dat een reden om melding te maken bij de sociale dienst. De sociale dienst moet kunnen ingrijpen,” vertelt Brandberg in een interview met Radio Ekot. Ze benadrukt dat deze situaties niet mogen worden genegeerd en dat het belangrijk is om het welzijn van het kind voorop te stellen.
Brandbergs zorgen hebben echter weinig draagvlak binnen haar eigen partij, de Liberalen (L). Vorig jaar werd een voorstel om de sluier te verbieden op kleuterscholen en lagere scholen weggestemd tijdens een nationale bijeenkomst van de partij. De partijleiding argumenteerde dat een verbod averechts zou kunnen werken. Volgens hen zou het verbieden van de sluier kunnen leiden tot het ontstaan van meer islamitische scholen, of zelfs tot het volledig terugtrekken van kinderen uit het reguliere onderwijs. Dit zou kinderen juist verder isoleren van de Zweedse samenleving en hen minder kansen geven op integratie, aldus de partij.
'Shariapolitie' en Jodenhaat in onderwijs
In West-Europa zijn er steeds meer problemen door de islamisering van het onderwijs. Zo zijn er in Duitsland en Oostenrijk gevallen gemeld van een 'shariapolitie' op school: strenggelovige islamitische leerlingen die hun orthodoxe leefregels opleggen aan hun schoolgenoten en docenten. Dit gaat gepaard met pestgedrag en groepsdruk. Wie weigert, moet gestenigd worden.
Daarom bekeren sommige Duitse tieners die zich uit angst tot de islam, concludeert het KFN-instituut in een onderzoek. Op een andere Duitse school worden niet-islamitische leerlingen gedwongen om mee te doen aan de Ramadan. Daarnaast gaan vrouwelijke docenten gebukt onder pestgedrag door moslimleerlingen op Vlaamse scholen, bleek onlangs uit HLN-onderzoek.