Italië wil gepland EU-verbod op brandstofauto's van de baan
De Italiaanse regering spreekt zich uit tegen het aankomende verbod van de Europese Unie op de verkoop van nieuwe benzine- en dieselvoertuigen, dat in 2035 van kracht zal worden. Volgens Italië is het tijd om dit ‘absurde’ verbod te heroverwegen, omdat het zou zijn ingegeven door een “ideologische visie” die de realiteit uit het oog heeft verloren.
Volgens minister van Energie, Gilberto Pichetto Fratin, moet het huidige EU-beleid worden aangepast. Hij noemt het verbod op fossiele brandstofvoertuigen “absurd” en benadrukt dat de groene transformatie van de Europese auto-industrie op een onrealistische manier is gepland. Fratin wijst op de grote economische gevolgen die dit beleid zal hebben voor Europese bedrijven, vooral nu zij worden geconfronteerd met felle concurrentie van gesubsidieerde autofabrikanten uit China.
De zorgen van Italië worden gedeeld door de minister van Economische Ontwikkeling, Adolfo Urso, die specifiek wijst op de uitdagingen waarmee de Duitse autofabrikant Volkswagen te maken heeft. De Europese auto-industrie heeft te kampen met onzekerheid door de overgang naar elektrische voertuigen en de dominantie van gesubsidieerde Chinese bedrijven. “Europa heeft een pragmatische visie nodig. De ideologische visie heeft gefaald,” aldus Urso. Hij waarschuwt voor de ineenstorting van de Europese industrie als er geen duidelijke, realistische oplossingen komen.
Vicepremier en Lega-leider Matteo Salvini gaat nog verder in zijn kritiek. Hij wil proberen een nationale wet door te drukken die de EU-richtlijn intrekt en Italië in staat stelt zijn eigen koers te varen. Volgens Salvini zou het EU-verbod leiden tot een “economische, sociale en ecologische zelfmoord”, meldt Bloomberg. Hij benadrukte dat de ontwikkeling, groei en duurzaamheid van Italië op het spel staan, en dat Brussel zijn koers moet aanpassen om dergelijke gevolgen te voorkomen.