Zweden overweegt landelijk bedelverbod
In Zweden is een discussie losgebarsten over de mogelijke invoering van een landelijk bedelverbod. Maandag werd aangekondigd dat de regering een officieel onderzoek start naar de haalbaarheid en uitvoering van een dergelijk verbod. Deze stap roept niet alleen maatschappelijke reacties op, maar wakkert ook politieke verdeeldheid aan, met name binnen de regerende coalitie.
De Zweedse regering wijst erop dat bedelen de afgelopen tien jaar een veelvoorkomend fenomeen is geworden, waarbij burgers uit andere EU-landen naar Zweden komen in de hoop op financiële steun. Volgens de regering gaan deze bedelactiviteiten vaak gepaard met criminele praktijken zoals mensenhandel en uitbuiting. De politie heeft eerder melding gemaakt van georganiseerde groepen die kwetsbare individuen dwingen te bedelen en hen vervolgens uitbuiten.
Minister van Justitie, Gunnar Strömmer, benadrukt dat het verbod moet worden gezien als een maatregel om mensen uit hun kwetsbare positie te halen. “Mensen die naar Zweden komen om te bedelen, bevinden zich vaak in een zeer kwetsbare situatie,” verklaart Strömmer tijdens een persconferentie. “Daarnaast zien we verbanden met georganiseerde misdaad en mensenhandel, wat ons dwingt om na te denken over bredere maatregelen om dit tegen te gaan.”
Onderzoek naar bedelverbod
Het onderzoek naar de invoering van het bedelverbod wordt geleid door Krister Thelin, voormalig advocaat bij het Zweedse Hof van Beroep. Thelin krijgt de taak om de voor- en nadelen van een landelijk bedelverbod in kaart te brengen en voorstellen te doen voor de uitvoering ervan. Het onderzoek moet in juni 2025 worden afgerond.
Hoewel gemeenten in Zweden momenteel de mogelijkheid hebben om lokale bedelverboden in te voeren, zoals in enkele plaatsen reeds het geval is, wordt dit door de regering als onvoldoende beschouwd. De huidige regelgeving zou te veel beperkingen kennen, waardoor een landelijk gecoördineerde aanpak noodzakelijk lijkt.
Tegenspraak vanuit regeringspartij
Hoewel de regering het onderzoek steunt, is er binnen de coalitiepartij Liberalen weerstand tegen de invoering van een nationaal verbod. Vooraanstaande leden van de partij hebben herhaaldelijk laten weten tegen een landelijk verbod te stemmen, meldt de Zweedse krant Svenska Dagbladet. De partij benadrukt dat het belangrijker is om de onderliggende sociaal-economische problemen aan te pakken dan om het fenomeen te verbieden.
De verdeeldheid binnen de coalitie zou het wetsvoorstel kunnen doen stranden. Als twee leden van de regeringspartijen zich bij de oppositie voegen en tegenstemmen, is er een reële kans dat het voorstel niet door de Zweedse Rijksdag wordt aangenomen. De spanning binnen de coalitie neemt dan ook toe naarmate het onderzoek vordert.
Oppositiepartijen hebben eveneens hun zorgen geuit. Ze wijzen erop dat een bedelverbod slechts symptoombestrijding is en geen oplossing biedt voor de onderliggende oorzaken, zoals armoede en werkloosheid. Verschillende maatschappelijke organisaties, waaronder hulporganisaties die werken met daklozen en kwetsbare migranten, hebben ook laten weten tegen het verbod te zijn. Zij stellen dat een landelijk verbod deze mensen alleen maar verder zal marginaliseren.