18 mensen raken onwel bij uitvoering 'queer-feministisch' theater
Een queer-feministische voorstelling zorgde vorig weekend voor veel ophef in Duitsland. Bij de performance Sancta moesten achttien toeschouwers worden behandeld voor symptomen van misselijkheid, flauwtes en angstaanvallen. De voorstelling van de Oostenrijkse choreografe Florentina Holzinger bevat expliciete scènes van seks, geweld en sadisme.
Holzinger staat bekend om haar provocatieve en soms schokkende werken. Het gebruik van expliciete naaktheid en brute geweldsscènes vormt de kern van haar werk, waarmee ze traditionele grenzen van theater en kunst doorbreekt. Holzingers nieuwste werk is een bewerking van de controversiële opera Sancta Susanna (1922) van Paul Hindemith en August Stramm. Het stuk zit vol expliciete scènes van sadomasochisme en sacrale rituelen.
De voorstelling bevat scènes waarin nonnen naakt op een halfpipe rolschaatsen, lesbische relaties onderhouden en waarin Jezus Christus naakte nonnen geselt. Een van de meest choquerende momenten was toen acteurs naakt aan een kruis werden gehangen, terwijl valse bloedstromen over hen heen werden gegoten. De voorstelling bevatte ook een scène waarin een deel van de huid van een acteur zogenaamd werd afgesneden en gegrild om het lichaam van Christus te symboliseren.
Reacties uit het publiek
Het resultaat van deze schokkende beelden was dat achttien bezoekers fysiek onwel zijn geworden bij een optreden in Stuttgart, meldt Süddeutsche Zeitung. Veel toeschouwers ervoeren ernstige stresssymptomen zoals misselijkheid en angst, en hadden medische verzorging nodig na het zien van de drie uur durende voorstelling. Hoewel het stuk vooraf werd aangekondigd met waarschuwingen dat de inhoud als verontrustend kon worden ervaren, konden veel bezoekers de intensiteit van de performance niet aan.
De krant Süddeutsche Zeitung waarschuwde vooraf dat het stuk seksuele handelingen, bloederige effecten en expliciete verwondingen bevatte. Hoewel het theaterpubliek werd voorbereid op de heftige beelden, bleek de impact van de voorstelling op een deel van het publiek groter dan verwacht.