Amsterdam steekt zich dieper in schulden met project 'duurzaam menstrueren'

De gemeente Amsterdam heeft 88.500 euro uitgetrokken voor de eerste editie van de Zero Waste Week, een evenement dat Amsterdammers moet aanmoedigen om minder afval te produceren en duurzamer te leven. De activiteiten variëren van het gebruik van duurzame menstruatieproducten tot het zelf maken van verzorgingsproducten. Ondertussen heeft de gemeente Amsterdam al een schuldenberg openstaan van 10 miljard euro.
De Amsterdamse Zero Waste Week, die op zondag van start ging, draait om het promoten van een afvalvrije levensstijl. Zero waste betekent dat mensen proberen zo min mogelijk afval te genereren. Het kopen van voedsel in verpakkingsvrije winkels is bijvoorbeeld een van de manieren om dit te bereiken. Klanten nemen hun eigen weckpotten of zakjes mee om producten in te bewaren, zodat er geen onnodig plastic of karton wordt gebruikt, meldt De Telegraaf.
Naast voedsel kunnen ook dagelijkse verzorgingsproducten zoals zeep en crèmes zonder verpakkingen worden aangeschaft of zelfs zelfgemaakt. De gemeente ziet dit als een stap richting een meer duurzame stad en hoopt dat meer inwoners geïnspireerd raken om deze levensstijl over te nemen.
Een andere opvallende workshop gaat over duurzaam menstrueren. Volgens de organisatoren is het tijd om herbruikbare menstruatieproducten te normaliseren. Dit zou niet alleen beter zijn voor het milieu, maar ook op de lange termijn kosten besparen.
Ook het sneller zindelijk maken van kinderen is een van de thema’s tijdens de Zero Waste Week. De gedachte hierachter is dat kinderen jaarlijks duizenden luiers gebruiken, die vervolgens op de vuilnisbelt belanden.
Schuldenberg
Ondertussen blijft de schuld van de gemeente Amsterdam oplopen. Vorige zomer stond de teller al op 10 miljard euro, maar het is onduidelijk hoe groot de schuldenberg nu is. Wel staat het vast dat de schuld grote gevolgen kan hebben. De overheidsbanken BNG Bank en NWB die de hoofdstad momenteel financieren, geven namelijk aan dat ze niet langer geld willen lenen aan Amsterdam als de schuld zo hoog oploopt. Als BNG Bank en NWB zich terugtrekken, is het gevolg dat Amsterdam geld zal moeten lenen op de kapitaalmarkt, bij commerciële banken. Deze banken zullen hun geld alleen uitleen tegen een veel hogere rente, wat betekent dat de schulden van Amsterdam alleen maar verder zullen oplopen.
Desondanks blijft Amsterdam veel geld uitgeven aan niet-essentiële projecten. Vorig jaar doneerde het stadsbestuur al één miljoen euro gemeentegeld aan Marokko, toen het land getroffen werd door een grote aardbeving. Ook stelde de gemeente dit jaar een megasubsidie van 815.000 euro beschikbaar voor het Amsterdamse Queer & Pride-festival, dat vanaf 2025 een hele maand gaat duren. Onlangs werd er ook een megadonatie gedaan aan Gaza van één miljoen euro.