Amsterdam steekt zich verder in schulden met megasubsidie aan Pride
Amsterdam steekt zich verder in de schulden. Hoewel de gemeente al een schuldenberg heeft openstaan van 10 miljard euro, besluit het stadsbestuur om ruim acht ton vrij te maken voor de organisatie Queer & Pride. Sinds enkele jaren krijgt het jaarlijkse Pride-festival in Amsterdam drie keer zoveel gemeentegeld als in voorgaande jaren.
GroenLinks-wethouder Touria Meliani (Inclusie) maakt dit jaar 815.000 euro gemeentegeld vrij voor Pride-organisator Queer & Pride, meldt Het Parool. Dit geldbedrag is een verdrievoudiging ten opzichte van 2021, omdat het festival vorig jaar een radicale metamorfose onderging.
Sinds 2023 duurt Pride twee keer zo lang: twee weken, in plaats van één week. Ook is er meer aandacht voor vluchtelingen, klimaat en dekolonisering, ten opzichte van voorgaande jaren. Afgelopen zomer voeren er, in het kader van inclusiviteit, aparte boten voor lhbt'ers met een beperking, met een migratieachtergrond, met Surinaamse afkomst, vrouwen, fetisj-liefhebbers én dierentuin Artis. 'Oude tijden herleven,' schreef iemand over de gescheiden botenparade.
Enorme schuldenberg
De nieuwe Pride komt met een prijskaartje, namelijk ruim acht ton aan belastinggeld. Dit is vergelijkbaar met het geldbedrag van vorig jaar. Maar de donatie is niet zonder gevolgen, want ondertussen blijft de schuld van de gemeente Amsterdam verder oplopen. Afgelopen zomer stond de teller al op 10 miljard euro, maar het is onduidelijk hoe groot de schuldenberg nu is.
Wel staat het vast dat de schuld grote gevolgen kan hebben. De overheidsbanken BNG Bank en NWB die de hoofdstad momenteel financieren, geven namelijk aan dat ze niet langer geld willen lenen aan Amsterdam als de schuld zo hoog oploopt. Als BNG Bank en NWB zich terugtrekken, is het gevolg dat Amsterdam geld zal moeten lenen op de kapitaalmarkt, bij commerciële banken. Deze banken zullen hun geld alleen uitleen tegen een veel hogere rente, wat betekent dat de schulden van Amsterdam alleen maar verder zullen oplopen.
De grote schuld van de gemeente Amsterdam zorgt op sociale media voor veel verbaasde reacties. 'De linke hobby' s van 020 lopen wat uit de hand', reageert GeenStijl-columnist Arthur van Amerongen. Vorig jaar doneerde het stadsbestuur al één miljoen euro gemeentegeld aan Marokko, toen het land getroffen werd door een grote aardbeving.