Oostenrijk stopt asiel voor Syriërs na val Assad-regime
De Oostenrijkse interim-regering heeft maandag aangekondigd per direct te stoppen met het verwerken van asielaanvragen van Syriërs. De beslissing komt kort na de val van Damascus en de vlucht van president Bashar al-Assad naar Rusland. Na dertien jaar burgeroorlog is de situatie in Syrië veranderd, waardoor de Oostenrijkse regering het asielbeleid wil herzien.
De Oostenrijkse bondskanselier Karl Nehammer heeft minister van Binnenlandse Zaken Gerhard Karner opdracht gegeven om alle lopende Syrische asielaanvragen op te schorten en reeds verleende asielstatussen te herzien. "We moeten de veiligheidssituatie in Syrië opnieuw beoordelen en voorbereidingen treffen voor een ordelijke terugkeer", zei Karner in een verklaring. Hoe deze deportaties uitgevoerd moeten worden, blijft voorlopig onduidelijk.
De Syrische burgeroorlog heeft miljoenen mensen gedwongen hun land te ontvluchten. Tijdens de Europese migratiecrisis van 2015 en 2016 vormden Syriërs een aanzienlijk deel van de meer dan een miljoen vluchtelingen die naar Duitsland en buurland Oostenrijk kwamen. De grote toestroom leidde tot politieke spanningen en voedde de steun voor rechtse en conservatieve partijen in Oostenrijk.
De maatregel van de regering lijkt een antwoord op de groeiende publieke en politieke druk om strenger op te treden tegen migratie. De Oostenrijkse bevolking heeft zich de afgelopen jaren uitgesproken tegen het ruime asielbeleid. Vooral rechtse partijen, zoals de FPÖ, hebben geprofiteerd van het verzet tegen migrantenstromen en roepen al langer op tot strengere controles en deportaties.