VN-organisatie opnieuw onder vuur wegens banden met terrorisme
De Verenigde Naties staan opnieuw in het middelpunt van controverse vanwege hun hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen, de UNRWA. Een nieuw rapport van UN Watch en de NGO IMPACT-se wijst op vermeende banden tussen UNRWA-medewerkers en terroristische groeperingen zoals Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ).
Het rapport van UN Watch, deels gepubliceerd, bevat foto’s en verslagen van ontmoetingen tussen UNRWA-leiders en leden van Hamas, PIJ en andere groeperingen die door veel landen als terroristisch worden beschouwd. Een voorbeeld is een ontmoeting in 2017 waarin voormalig UNRWA-directeur Pierre Krahenbuhl samenkwam met Hamas-leider Ali Baraka en andere terreurgroepsleden. Krahenbuhl zou tijdens deze bijeenkomst hebben gezegd: “We zijn verenigd en niemand kan ons scheiden.”
Volgens Hillel Neuer, directeur van UN Watch, worden dergelijke banden zelden openbaar gemaakt: “Je vindt deze foto’s niet op de sociale media van UNRWA-functionarissen. Wij hebben ze zelf moeten traceren,” vertelt hij bij Fox News. Neuer stelt dat deze ontmoetingen niet alleen een schending zijn van VN-richtlijnen, maar ook bijdragen aan het versterken van terroristische structuren in conflictgebieden.
Haatzaaiend onderwijs?
Naast persoonlijke banden tussen medewerkers en terreurorganisaties, richt het rapport zich op het onderwijsmateriaal dat op UNRWA-scholen wordt gebruikt. Een rapport van IMPACT-se toont aan dat scholen in Gaza die onder leiding staan van Hamas-leden studiemateriaal gebruiken dat geweld en haat jegens Israël promoot. Zo zouden grammaticaoefeningen worden ingezet om aanvallen op Israël te verheerlijken.
Een 14-jarige oud-leerling van een UNRWA-school verklaarde in een interview: “Op school leerden we dat we moeten vechten en Palestina moeten bevrijden. De enige oplossing is om de Joden te doden.” IMPACT-se stelt verder dat meer dan 10% van het UNRWA-personeel in Gaza lid is van Hamas of PIJ, ondanks VN-regels die zulke banden verbieden.
UNRWA-directeur Philippe Lazzarini heeft de beschuldigingen van UN Watch en IMPACT-se via X afgedaan als “desinformatie”. Hij weigert in gesprek te gaan met UN Watch over het rapport.
De kritiek op UNRWA is echter niet nieuw. In 2019 moest Krahenbuhl aftreden vanwege beschuldigingen van machtsmisbruik en nepotisme. Ondanks zijn omstreden reputatie werd hij in april 2024 aangesteld als hoofd van het Internationale Rode Kruis, wat leidde tot internationale kritiek.
Toekomst onder druk?
De recente onthullingen zetten UNRWA verder onder druk. De Verenigde Staten en Europese landen, belangrijke donoren van UNRWA, hebben eerder hun steun aan de organisatie heroverwogen. Amerikaanse congresleden hebben minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken opgeroepen om actie te ondernemen tegen de banden tussen UNRWA en terreurorganisaties. Ook Nederland knijpt de komende jaren de steun aan UNRWA langzaam af. De jaarlijkse bijdrage van 19 miljoen euro wordt in 2025 meer dan gehalveerd naar 9 miljoen euro, en tegen 2030 volledig stopgezet.
De beschuldigingen tegen UNRWA werpen niet alleen een schaduw over de organisatie zelf, maar ook over de bredere VN-structuur. Zoals Neuer opmerkt: “De VN-lijst van terroristische organisaties is ontoereikend, omdat Rusland en China vaak ingrijpen om bepaalde groepen te beschermen.” Dit gebrek aan strikte regelgeving maakt het lastig om organisaties zoals UNRWA effectief te monitoren.
Deel dit artikel
Lees ook
Aboutaleb zet masker af
Lees ook