Vrouwenbesnijdenis blijft ondanks verbod groot probleem
Ondanks dat het genitaal verminken van vrouwen, ook wel vrouwenbesnijdenis genoemd, al tien jaar verboden is in Nederland, blijken elk jaar tientallen of mogelijk honderden meisjes hier slachtoffer van te worden. Dit gebeurt vaak na vakanties in landen waar vrouwenbesnijdenis gebruikelijk is, meldt de NOS.
Vrouwenbesnijdenis lijkt niet voldoende te worden aangepakt
Ondanks dat er nog geen enkele zaak van vrouwenbesnijdenis voor de rechter is geweest en andere organisaties, waaronder het Landelijk Expertise Centrum Eergerelateerd Geweld, nauwelijks tot geen klachten krijgen, blijkt dat gynaecologen, verloskundigen en de GGD wel degelijk meisjes tegenkomen die te maken hebben gehad met een vrouwenbesnijdenis. In Nederland is vrouwenbesnijdenis een misdrijf dat als zware mishandeling wordt gezien, waar een maximale gevangenisstraf van twaalf jaar en een geldboete van maximaal 76.000 euro op staat.
Vaak worden de meisjes door hun ouders meegenomen op vakantie naar landen in Afrika en het Midden-Oosten waar vrouwenbesnijdenissen wel gebruikelijk zijn. In landen zoals Somalië, Guinee en Jemen worden de meeste vrouwen besneden. Ook in landen zoals Kenia, Soedan, Niger en Ethiopië komt het regelmatig voor.
Vrouwenbesnijdenissen zorgen voor een verstoorde seksuele ontwikkeling, trauma's door de gebeurtenis en langdurige gezondheidsklachten zoals pijn, ontstekingen en problemen tijdens de zwangerschap.
VVD-Kamerlid Bente Becker vindt dat, net zoals in het Verenigd Koninkrijk, een uitreisverbod moet kunnen worden opgelegd als er serieuze signalen zijn dat een meisje een vrouwenbesnijdenis moet ondergaan in het buitenland.
Beschermen van meisjes of vrijheid van godsdienst
Ondanks het feit dat vrouwenbesnijdenis illegaal is in Nederland, deed de Raad van State recentelijk een uitspraak waarin het oproepen tot vrouwenbesnijdenis in een moskee niet strafbaar kon worden gesteld omdat dit zou vallen onder de vrijheid van godsdienst. De zaak werd in 2019 door Femmes for Freedom aangespannen tegen de burgemeester van Den Haag. De burgemeester werd opgeroepen om op te treden tegen de As-Soennah-moskee, die sinds 2015 een cursus aanbood waarin vrouwenbesnijdenis niet alleen wordt geaccepteerd, maar zelfs aanbevolen.