Argentinië boekt eerste economische groei onder Javier Milei
![Milei Milei](https://images.nieuwrechts.nl/artikel-foto/086f52b75e9e1eac50464266ae607ef2/milei.jpg)
De Argentijnse economie is in het derde kwartaal van 2024 uit de recessie gekomen. Dit markeert een belangrijke mijlpaal voor president Javier Milei, die met stevige bezuinigingen en dereguleringsmaatregelen probeert de jarenlange economische crisis te bezweren.
Uit cijfers van het nationale statistiekbureau blijkt dat het bruto binnenlands product (bbp) in de periode juli tot september met 3,9 procent groeide ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Dit is de eerste economische expansie sinds Argentinië eind 2023 in een recessie belandde. Op jaarbasis kromp de economie echter nog met 2,1 procent.
Economisch herstel en stevige maatregelen
De groei komt na een jaar van rigoureuze beleidsveranderingen onder Javier Milei, die in december 2023 aantrad als libertaire president. Zijn programma, gericht op het terugdringen van overheidsuitgaven en het dereguleren van de economie, heeft scherpe gevolgen gehad voor de Argentijnse samenleving.
“Dat de economie weer groeit is een teken dat Milei’s aanpak begint te werken,” vertelt Sebastián Menescaldi, directeur van consultancybureau EcoGo in Buenos Aires, tegenover Financial Times. Hij waarschuwt echter dat de groei ongelijk verdeeld is over verschillende sectoren en bevolkingsgroepen.
Milei’s beleid leidde tot een forse daling van de driecijferige inflatie, maar de impact op de armoede was pijnlijk zichtbaar. In de eerste helft van 2024 steeg de armoedegraad met 11 procentpunt naar 53 procent.
De eerste tekenen van herstel worden vooral gedreven door een opleving in de consumentenbestedingen en kapitaalinvesteringen, na een scherpe terugval eerder dit jaar. Daarnaast blijven de export van landbouw- en mijnbouwproducten sterk presteren. De bouw- en industriesector blijven daarentegen zwaar onder druk staan.
Internationale reacties en financiële markten
De financiële markten reageerden positief op het nieuws. Argentijnse staatsobligaties stegen maandag in waarde en het risico-opslagpercentage – het extra rendement dat beleggers vragen bovenop Amerikaanse staatsobligaties – daalde met 4,4 procent tot 677 basispunten. Ter vergelijking: toen Milei aantrad, lag dit percentage boven de 2.000.
Javier Milei’s economische koers heeft hem internationale erkenning opgeleverd. De libertaire president geniet de steun van invloedrijke figuren zoals de Amerikaanse president-elect Donald Trump en miljardair Elon Musk. Milei wordt wereldwijd gezien als een van de meest prominente leiders van de politieke rechterzijde.
Vooruitzichten: groei met obstakels
Ondanks de positieve signalen blijft de weg naar een duurzaam herstel uitdagend. JPMorgan voorspelt dat de economie over geheel 2024 nog met 3 procent zal krimpen, maar verwacht voor 2025 een groei van 5,2 procent. Daarmee zou het bbp per hoofd van de bevolking terugkeren naar het niveau van 2021, toen het land nog herstelde van de pandemie.
Een van Milei’s grootste uitdagingen is het afbouwen van de kapitaal- en valutacontroles. Deze maatregelen, die investeerders afschrikken en de opbouw van buitenlandse valutareserves belemmeren, vormen een rem op verdere economische groei.
“De economie zal blijven groeien in 2025, maar tegen een langzamer tempo,” voorspelt Menescaldi bij Financial Times. Hij verwacht dat de groeicijfers volgend jaar sterk zullen variëren tussen sectoren en groepen werknemers.
Politieke druk en verwachtingen
De komende periode is cruciaal voor Milei. Bij de tussentijdse verkiezingen in 2025 hoopt hij de positie van zijn partij, La Libertad Avanza, te versterken en zijn invloed in het Congres uit te breiden. Hiervoor zal hij moeten aantonen dat zijn hervormingen niet alleen de economie stabiliseren, maar ook de levensstandaard van de Argentijnen verbeteren.
Ondanks de positieve kwartaalcijfers blijft het vertrouwen in Milei’s aanpak verdeeld. De armoede blijft hoog, en de ongelijkheid tussen sectoren neemt toe. Toch kan de president met de huidige groeicijfers een eerste succes claimen, terwijl hij zijn hervormingsprogramma voortzet. “Het begin van herstel, maar de uitdagingen blijven groot,” zo vat analist Menescaldi het samen bij Financial Times.