Arnhemse moeder (28) vermoord op straat: 'Typisch geval van eerwraak'
De rechtbank in Arnhem was dinsdag het toneel van een emotionele en schrijnende zaak. De 28-jarige Roshin werd op brute wijze vermoord door haar broer, terwijl ze hand in hand met haar 3-jarige dochter over straat liep. Het Openbaar Ministerie spreekt van een “typisch geval van eerwraak”. De verdachten, waaronder familieleden, ontkennen moordplannen. Ze beweren dat ze alleen wilden praten.
Op 5 september 2023 kwam Roshin op tragische wijze om het leven. Haar oudste broer, Peshang, stak haar 28 keer met een mes in Apeldoorn. Dit gebeurde in het bijzijn van haar jonge dochter. Het meisje riep: “Mama heeft au”, terwijl haar moeder op straat lag te bloeden.
Vier mannen staan terecht: broers Peshang en Ahmad, en neven Walid en Ahmad. Volgens het OM beraamden zij de moord omdat Roshin “de familie te schande zou hebben gemaakt” door een relatie die door hen werd afgekeurd. Rechtbankverslaggever Saskia Belleman was bij de zitting aanwezig om verslag te doen namens De Telegraaf.
‘We wilden alleen praten’
De verdachten beweren dat ze niet van plan waren Roshin iets aan te doen. Volgens hen waren de gesprekken waarin moord ter sprake kwam, verkeerd vertaald. “Het betekende slaan, niet doden,” verklaarde neef Walid. Hij voegde toe: “We wilden alleen praten. Niemand vermoordt zijn eigen bloed. Dat accepteren we niet.”
Desondanks reisden drie van de vier verdachten naar Nederland om Roshin te confronteren. Ex-echtgenoot Ahmad kwam uit Berlijn, neef Walid uit Leipzig en broer Peshang uit Denemarken. Alleen Ahmad, de jongste broer van Roshin, woonde in Nederland.
De familie was naar eigen zeggen woedend over Roshins relatie, die zij als oneervol beschouwden. In appgesprekken tussen de verdachten werden dreigende woorden gebruikt. Walid schreef bijvoorbeeld: “Als ze mijn zus was, zou ik haar in twee stukken breken en weggooien. Ik zou de wetten van Europa negeren.” Hij verklaarde later dat deze uitspraken uit frustratie kwamen.
Hoewel de verdachten hun geweldloze bedoelingen benadrukken, spreekt de realiteit anders. Voor de ogen van geschokte getuigen stak Peshang zijn zus dood. Hij beweert dat hij handelde zonder overleg met de anderen: “Ik heb zelf besloten naar haar toe te gaan om te praten. Ik wist niets van die gesprekken.” Het toeval wil dat zijn daad overeenkomt met wat er in de appgesprekken werd besproken.
Rechtszaak gaat verder
De rechtbank zal zich buigen over de vraag of er sprake was van een vooropgezet plan. De gruwelijke moord heeft diepe sporen achtergelaten, niet alleen bij het gezin van Roshin, maar ook in de samenleving. Het OM noemt de zaak een tragisch voorbeeld van eerwraak, een fenomeen dat nog steeds slachtoffers maakt, ondanks pogingen om het uit te bannen.
De zaak gaat verder. De vraag blijft of rechtvaardigheid voor Roshin kan worden bereikt. Haar dood heeft eens te meer de discussie aangewakkerd over eergerelateerd geweld en de strijd