'Het is een schande': Schoof buigt voor Brusselse gezamenlijke schulden

Premier Dick Schoof heeft zich in Brussel schoorvoetend neergelegd bij de plannen van de Europese Commissie om via gezamenlijke leningen extra geld vrij te maken voor defensie. Ondanks tegenstand vanuit de Tweede Kamer zal Nederland geen veto inzetten tegen het voorstel van Ursula von der Leyen, dat ruimte biedt voor een lening van 150 miljard euro. De weerstand tegen een oplopende Europese schuldenberg bleek onvoldoende om het tij te keren.
Tijdens de speciale EU-top over defensie werd pijnlijk duidelijk dat Nederland steeds minder grip heeft op de Brusselse koers, meldt De Telegraaf. Het kabinet blijft officieel tegen nieuwe gemeenschappelijke schulden, maar laat de deur open voor verdere uitwerking van het plan.
Brussel wil het enorme leenbedrag gebruiken om lidstaten financieel te ondersteunen bij het behalen van de NAVO-norm. Op dit moment schiet de Europese defensie-uitgaven bij veel landen tekort. Zo haalt België nog niet eens de oude 2 procent-norm en werd het land afgelopen week zelfs geweerd van een NAVO-topoverleg in Londen. Met het nieuwe plan kunnen landen tegen gunstige rentetarieven geld lenen om hun defensiebudget op te krikken.
Nederland zal zelf geen gebruik maken van de leningen, benadrukte Schoof volgens De Telegraaf. Toch draagt Nederland, als een van de nettobetalers aan de EU, wel bij aan de risico’s die aan deze gezamenlijke schulden verbonden zijn.
Voor de Tweede Kamer ligt hier een pijnpunt. Een meerderheid van de partijen, inclusief de coalitiepartijen, had liever gezien dat Brussel eerst naar andere financiële bronnen keek, zoals het reeds bevroren Russische geld. Bovendien is er weinig animo om landen die jarenlang onder de NAVO-norm zijn gebleven nu te belonen met goedkope leningen. Toch wordt Nederland buitenspel gezet. Een hoge EU-bron laat weten dat de goedkeuring van alle lidstaten niet nodig is, waardoor Nederland later ook geen veto kan inzetten, meldt De Telegraaf.
'Het is een schande'
'Dit is heel, heel slecht en ik neem dat premier Schoof zeer kwalijk. Eurobonds zijn gemeenschappelijke schulden en dat is tegen de eigen EU-Verdragen!' reageert oud-Europarlementariër Rob Roos woedend via X. 'We gaan garant staan voor lidstaten die al meer dan 10 jaar failliet zijn.'
Hij vervolgt: 'Daarnaast heeft het gros van de EU een krimpende bevolking en een stijgende vergrijzing zonder pensioenspaarpot zoals wij dat in Nederland wel hebben. Zij kunnen de toekomstige financiële verplichtingen nooit voldoen. Samengevat gaat het gros van de 26 andere lidstaten de schulden nooit terugbetalen en wij Nederlanders - en vooral onze kinderen - staan daar straks voor aan de lat! Het is een schande!'