FVD-Kamerlid: 'Woningcrisis is gevolg van massale immigratie'

FVD-Kamerlid Lidewij de Vos slaat alarm over de woningnood. Ze spreekt van een 'regelrechte wooncrisis' die volgens haar 'een op één het gevolg is van massale immigratie'. Zonder de sterke bevolkingsgroei, zo stelde ze, zou er geen noodzaak zijn om elk jaar honderdduizend woningen bij te bouwen – en zou er meer ruimte overblijven voor natuur, leefbaarheid en betaalbaarheid.
“In de afgelopen tien jaar steeg het inwonertal van ons land van bijna 17 naar meer dan 18 miljoen mensen,” begint De Vos haar commissiebijdrage. “Een groei die vrijwel uitsluitend voor rekening komt van de massale immigratie. Sterker nog, zonder immigratie zou onze bevolking krimpen.” Volgens haar zijn de gevolgen zichtbaar in een nijpende wooncrisis: “We komen inmiddels 400.000 woningen tekort. De gemiddelde verkoopprijs bedroeg vorig jaar 490.000 euro.”
De Vos spreekt over een schrijnend verschil tussen generaties. “De generatie van mijn grootouders kon van één lerarensalaris een vrijstaand huis kopen,” aldus het Kamerlid. “De generatie van mijn ouders was gemiddeld voor minder dan vier keer een modaal salaris voorzien van een eigen woning. Mijn generatie heeft daar inmiddels meer dan tien keer een modaal inkomen voor nodig.” Starters, zo stelde ze, “blijven vastzitten in een te kleine huurwoning of blijven noodgedwongen tot na hun dertigste bij hun ouders wonen.”
Het huizentekort is een direct gevolg van de massa-immigratie. De bouwvertraging is het directe gevolg van stikstofnormen en klimaatregels. Zolang dit kabinet deze drie kernproblemen niet écht aanpakt, vreest @lidewij_devos dat verlichting van de woningmarkt buiten bereik ligt. pic.twitter.com/Jlgz1Fzal2
— Forum voor Democratie (@fvdemocratie) March 19, 2025
Huishoudensverdunning
Dat minister Keijzer jaarlijks 100.000 woningen wil laten bijbouwen, vindt De Vos begrijpelijk, maar zorgwekkend. “Zoals ik al aangaf is er geen natuurlijk aanwas, en is deze verwachte bevolkingsgroei uitsluitend het gevolg van de massale immigratie.” Ze vraagt zich hardop af hoe deze bouwambitie zich verhoudt tot het aangekondigde strengere asielbeleid: “Is de verwachting van dit kabinet nog steeds dat er zoveel immigranten ons land binnen zullen komen?”
Tijdens het debat volgde een interruptie van NSC-Kamerlid Merlien Welzijn. Zij wijst op een andere oorzaak van de woningdruk: de zogeheten huishoudensverdunning, waarbij steeds meer mensen alleen of met z’n tweeën wonen. De Vos erkent dat dit kan bijdragen aan het woningtekort, maar benadrukt: “Volgens mij is het wel een feit dat het overgrote deel van het woningtekort een op een het gevolg is van de bevolkingsgroei.”
Dilemma in woningnood
FVD ziet zich naar eigen zeggen gesteld voor een dilemma. Enerzijds wil de partij het woningtekort oplossen, anderzijds wijst zij op de gevolgen van massale nieuwbouw in een al dichtbevolkt land. “Met 435 inwoners per vierkante kilometer is Nederland een van de dichtstbevolkte landen ter wereld,” aldus De Vos. “Het bijbouwen van 100.000 woningen per jaar gaat onvermijdelijk ten koste van onze leefruimte, van onze natuur, van al die andere dingen die we naast wonen op de postzegel die Nederland heet willen doen.”
De partij pleit daarom voor het beëindigen van massale immigratie en inzet op vrijwillige remigratie. “Dan komt er vanzelf ruimte op de woningmarkt en houden we daarnaast ruimte over voor allerlei andere activiteiten.” Tegelijkertijd ziet De Vos dat de bouw van woningen wordt belemmerd door andere factoren, zoals milieuregels: “Op dit moment wordt die bouw ook consequent belemmerd door enerzijds de stikstofregels die het verlenen van nieuwe bouwvergunningen onmogelijk maken, en anderzijds de klimaatmaatregelen.”
De Vos besluit: “De huidige wooncrisis is een op één het gevolg van verkeerde beleidskeuzes. Het huizentekort is het directe gevolg van de massale immigratie. De bouwvertraging is het directe gevolg van stikstofnormen en klimaatregels.” Zonder fundamenteel beleid, zo vreest FVD, blijft verlichting van de woningmarkt uit.