Hollandse kibbeling dreigt onbetaalbaar te worden

Ze liggen goudbruin te pruttelen in de frituur, dampend op de markt of in een papieren bakje aan zee: kibbeling, de oer-Hollandse vissnack. Maar wie denkt dat dit typisch Nederlandse lekkernij uit eigen water komt, heeft het mis. De vis in kibbeling, Alaskakoolvis – beter bekend als Alaskan pollak – komt namelijk bijna allemaal uit de Verenigde Staten. En juist dat maakt de toekomst van deze populaire snack onzeker.
De oorzaak? Geopolitiek. Sinds de Amerikaanse president Donald Trump vorige week nieuwe importheffingen aankondigde, vrezen Europese handelaren voor vergeldingsmaatregelen vanuit Brussel. Als de EU besluit om Amerikaanse producten op haar beurt extra te belasten, wordt kibbeling onbedoeld slachtoffer van een nieuwe handelsoorlog.
Volgens het Algemeen Dagblad zou dat enorme gevolgen kunnen hebben voor de portemonnee van de consument. Een bakje kibbeling van vijf euro? Dat kan zomaar acht of negen euro worden. En dat niet over een paar jaar, maar mogelijk al binnen enkele maanden.
Geen alternatieve vis
Alternatieven zijn schaars. Russische pollak uit de Beringzee is vanwege sancties na de oorlog in Oekraïne uitgesloten van de Europese markt. Andere vissoorten zijn duurder of minder geschikt voor de populaire snack. En zelf pollak vissen? Dat doen we in Europa nauwelijks.
Wat zich afspeelt in vergaderzalen in Brussel en Washington lijkt voor veel mensen ver van hun bed. Maar dat verandert snel als je favoriete viskraam ineens een stuk duurder wordt. De snack die voor velen betaalbare luxe aan het eind van de week betekent, wordt mogelijk een stuk minder toegankelijk.
Het is niet de eerste keer dat internationale spanningen doorsijpelen in de supermarkt of op de markt. Eerder zorgden Chinese tegenheffingen al voor duurdere sojabonen en amandelen. Nu lijkt kibbeling aan de beurt.