Britse politie sluit blanke kandidaten tijdelijk uit

De West Yorkshire Police, een van de grootste politiekorpsen in het Verenigd Koninkrijk, laat momenteel alleen sollicitaties toe van kandidaten met een migratieachtergrond. Blanke Britten en Oost-Europeanen mogen pas later solliciteren. Deze werkwijze leidt tot stevige kritiek en beschuldigingen van discriminatie.
Zwarte, Aziatische en andere minderheidsgroepen mogen het hele jaar door solliciteren op functies als agent. Blanke sollicitanten daarentegen moeten wachten op aparte wervingsrondes. Een klokkenluider noemt de gang van zaken ‘een beperking van de doorgroeimogelijkheden voor blanke Britse kandidaten’.
Volgens interne documenten worden kandidaten op basis van huidskleur ingedeeld. ‘Zwarte en Aziatische kandidaten worden aangemerkt als 'gouden' categorie. Blanke kandidaten uit Groot-Brittannië, Ierland en Oost-Europa vallen onder de 'bronzen' groep’, aldus de bron.
Etniciteit belangrijker dan geschiktheid
Op de website van de politie staat: ‘We accepteren momenteel sollicitaties van mensen uit ondervertegenwoordigde groepen. Bent u niet afkomstig uit een van deze groepen, blijf dan deze pagina controleren voor toekomstige mogelijkheden.’
De West Yorkshire Police stelt dat het geen voorkeursbehandeling is. ‘Het mogelijk maken voor mensen uit etnische minderheidsgroepen om vroeg te solliciteren, geeft hen geen voordeel in de sollicitatieprocedure’, aldus een woordvoerder. ‘Alle sollicitaties worden bewaard tot de werving voor iedereen opengaat.’
Volgens het korps is het beleid bedoeld om ‘talent aan te trekken dat de diverse gemeenschappen die wij bedienen weerspiegelt’.
Demografische verschuiving
West Yorkshire is een regio in Noord-Engeland met een snel veranderende bevolkingssamenstelling. Uit de volkstelling van 2021 blijkt dat 23,4 procent van de inwoners een niet-blanke achtergrond heeft. In 2001 was dat nog 11,4 procent. In de stad Bradford, een deel van West Yorkshire, ligt dat aandeel nog hoger. Daar is 31,1 procent van de bevolking van Aziatische afkomst.
Toch ligt het percentage politieagenten met een migratieachtergrond in de regio slechts op negen procent. De politie zegt daarom gebruik te maken van ‘positieve actie’ op basis van de Equality Act 2010.
Maar volgens de klokkenluider is de praktijk anders: ‘Etnische minderheidskandidaten worden regelmatig geselecteerd, gescreend, getest en uitgenodigd voor gesprekken voordat blanke kandidaten überhaupt mogen solliciteren.’