Bestuur Radboud laat zich kleineren door pro-Palestijnse activisten

Een groep pro-Palestijnse activisten heeft een etmaal lang een gebouw van de Radboud Universiteit bezet. Het universiteitsbestuur trad niet op. De politie kwam pas laat in actie en hoefde uiteindelijk niets te doen. In Nijmegen groeit de kritiek op het zwakke optreden van het bestuur.
Maandag begon de bezetting. De groep hield een loopbrug bezet tussen een lesgebouw en de bibliotheek. Ze overnachtten ter plekke en eisten dat de universiteit stopt met samenwerkingen met Israëlische instellingen.
Leden van het College van Bestuur gingen maandagmiddag ‘op audiëntie’ bij de gemaskerde activisten. Ze stonden met hun handen voor zich gevouwen te luisteren naar geschreeuw. In het midden stond bestuursvoorzitter Alexandra van Huffelen (D66), met een geel pak aan. In haar gezicht werd een spandoek gehouden met daarop haar ‘fouten in het verleden’. Ze werd onder meer verantwoordelijk gehouden voor de toeslagenaffaire en ‘een toxische werkcultuur’.
‘Jullie doen geen reet’
Een telefoongesprek tussen een bezetter en een Radboud-bestuurder laat zien hoe machteloos het bestuur is. De Engels sprekende activist, met een Arafatsjaal om, spreekt de bestuurder neerbuigend aan met ‘bro’. Wanneer zij om ‘een gesprek’ vraagt, doet hij haar stem na: ‘Een gespraaaaiiiikk’. En voegt daaraan toe: ‘Alsof we weggaan op jullie voorwaarden.’
De activist noemt het bestuur een ‘stel nuttige idioten’ en zegt smalend: ‘Jullie doen geen reet.’
Bezetting duurt tot dinsdag
Pas dinsdagmiddag meldde de universiteit op haar website dat het ‘niet toegestaan is om op dergelijke wijze in het pand te verblijven’. Wel voegde het College van Bestuur eraan toe ‘open te staan voor een gesprek met elkaar’. Precies hetzelfde wat maandag al werd weggehoond door de actievoerders.
Volgens de universiteit zijn de bezetters inmiddels vertrokken. Of er schade is, is nog niet bekend. Eerder meldde de universiteit dat ze ‘in overleg is met de veiligheidsdriehoek over nadere maatregelen’. Wanneer er meer informatie naar buiten komt is nog niet bekend.