Nibud waarschuwt: ‘Zorg dat je contant geld in huis hebt voor crisis’

Volgens een nieuw advies van het Nibud moeten Nederlanders contant geld in huis halen voor het geval het pinverkeer uitvalt. Per volwassene raadt het budgetinstituut 70 euro aan. Voor kinderen komt daar 30 euro bij. ‘Het is het minimale bedrag dat je in huis moet halen’, zegt een woordvoerder van het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB) tegenover Nu.nl.
Met dit bedrag kunnen mensen drie dagen lang noodzakelijke boodschappen doen, zoals voedsel, drinken en medicijnen zonder recept. Producten als sigaretten of dierenvoer vallen daar niet onder. ‘Pas het bedrag aan naar je eigen behoeftes en mogelijkheden’, voegt de woordvoerder toe.
Ook banken riepen eerder al op
Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het MOB. Deze groep wordt voorgezeten door De Nederlandsche Bank (DNB), en telt ook het ministerie van Financiën en de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) als leden.
Banken riepen eind vorig jaar al op om contant geld in huis te halen vanwege toenemende geopolitieke dreiging. Mocht het betalingsverkeer uitvallen, dan heb je zo toch de mogelijkheid om te betalen.
‘We hebben in het onderzoek rekening gehouden met meerdere scenario’s’, aldus de MOB-woordvoerder. ‘Bijvoorbeeld dat de stroom is uitgevallen, maar dat je nog wel toegang hebt tot het internet via je smartphone.’ Daarom adviseert de organisatie tegenover Nu.nl ook om een bankierapp te installeren.
Niet één briefje, maar gepast geld
Het Nibud benadrukt tegenover Nu.nl dat je het geld niet in één biljet moet bewaren. ‘Ons advies is om het bedrag rustig op te bouwen. Zo kun je ook verschillende biljetten en munten in huis halen.’ Zo ben je beter in staat om gepast te betalen, mocht de winkel geen wisselgeld hebben. Ondernemers wordt aangeraden voldoende wisselgeld in kas te houden. Ook wordt hen geadviseerd een QR-code beschikbaar te hebben voor noodgevallen.
Nederland afhankelijk van pin
Nederlanders zijn koplopers in Europa als het gaat om pinbetalingen. Volgens DNB gebeurt slechts één op de vijf betalingen nog met cash. Daarmee is Nederland extra kwetsbaar als er iets misgaat. Het advies om contant geld in huis te halen maakt dan ook deel uit van een bredere overheidscampagne om mensen voor te bereiden op noodsituaties. De overheid raadde eerder ook al aan om voedsel en water in huis te halen voor noodgevallen.