Wierd Duk slaat alarm: “Nederland deelt paspoorten uit alsof het snoepjes zijn”

Uit nieuwe cijfers van het ministerie van Sociale Zaken blijkt dat veel inburgeraars massaal afwezig zijn bij hun taallessen. Gemiddeld spijbelt één op de vijf, maar in sommige klassen loopt dat op tot veertig procent. Journalist Wierd Duk noemt dit verontrustend en stelt in Nieuws van de Dag dat de huidige aanpak van inburgering faalt. Hij waarschuwt voor de gevolgen voor de samenleving en pleit voor strengere eisen aan het Nederlanderschap.
Volgens Duk vormt de Nederlandse taal de sleutel tot integratie. “Als je dan het belangrijkste ingrediënt, namelijk de taal, zo laconiek behandelt, dan gaat het mis,” aldus de journalist. Hij pleit voor sancties tegen spijbelaars en voor strengere voorwaarden voordat nieuwkomers het Nederlandse paspoort krijgen. “Wij delen het uit alsof het snoepjes zijn”, zegt hij.
De taalcijfers vormen slechts een deel van het probleem. Volgens Duk zijn er nu circa 180.000 Syriërs in Nederland. Uit onderzoek dat hij samen met migratieonderzoeker Jan van de Beek uitvoerde, blijkt dat de gemiddelde taalvaardigheid in die groep laag is. “Ze zitten op niveau A2, dat is het niveau waarop je net een gesprek in de supermarkt kunt voeren”, aldus Duk. De helft van de volwassen Syriërs met arbeidsvermogen is werkloos.
Wierd Duk over spijbelende asielzoekers: "Je zou verwachten dat mensen naar Nederland komen om een bestaan op te bouwen en als je dan met het belangrijkste ingrediënt, de taal, zo laconiek omgaat zouden daar sancties op moeten staan."
— Strijder124 (@Strijder124) July 18, 2025
"Ik vind dat je mensen niet zo makkelijk het… pic.twitter.com/6A4jZAM8k5
Toch krijgen velen een Nederlands paspoort. Volgens Duk is het de vraag wat dit paspoort voor hen nog betekent. “Wat betekent het Nederlanderschap als je nauwelijks Nederlands spreekt, niet werkt en vooral aanspraak maakt op de verzorgingsstaat?” Hij stelt dat de verzorgingsstaat bedoeld was voor tijdelijke ondersteuning, niet voor langdurig afhankelijkheid van mensen die het systeem net betreden.
Nederland heeft volgens Duk een solidaire verzorgingsstaat, bedoeld om mensen tijdelijk op te vangen. Maar die raakt volgens hem overbelast door de omvang van de instroom. “We helpen elkaar, maar het idee is dat mensen weer zelfstandig worden. Nu komen grote groepen binnen die direct op de collectieve voorzieningen leunen”, zegt hij. En dat systeem is daar volgens hem niet op ingericht.