Zuidasdominee Ruben van Zwieten in opspraak vanwege ordinair huisjesmelken

Ruben van Zwieten, die ook wel bekend stond als de dominee van de Zuidas, werd door velen gezien als de man die rijke bankiers en advocaten graag een stukje zingeving wil meegeven. Nu is de predikant echter in opspraak geraakt. Hij kan kennelijk niet alleen goed preken maar is ook erg goed in huisjesmelken. Althans, zo goed dat hij er nu van wordt beschuldigd een ordinaire huisjesmelker te zijn. Hij vraagt namelijk te veel geld. Veels te veel. Hij is daarom door de huurcommissie op de vingers getikt en moet een enorme huurverlaging doorvoeren van maar liefst meer dan 80 procent.
In het verleden sprak de predikant zich meermaals sterk uit tegen de groeiende vermogensongelijkheid in Nederland. In ‘Elite gezocht’, een boek dat hij samen met Sander Schimmelpenninck schreef, betoogde hij nog dat de groeiende vermogensongelijkheid de oorzaak is voor een klassenmaatschappij. Samen stellen ze in het boek vast: onder de rijksten van Nederland heerst een enorme armoede. In meerdere interviews gaf de predikant aan dat geld vooral een "zegen" zou zijn, waarmee je er ook voor anderen kunt zijn.
Toch denkt de predikant ook erg goed aan zichzelf. Volgens !WOON, een onafhankelijke stichting zonder winstoogmerk die opkomt voor de belangen van bewoners, betaalden studenten verschillende huurprijzen, maar allemaal zo rond de 800 euro per maand. Daarbij waren kale huur en de servicekosten niet uitgesplitst. Verder meldt de stichting dat de predikant regelmatig zonder aankondiging de woning binnenkomt. Ook zou er een kamer in dezelfde woning via Airbnb verhuurd worden.
Er zou van alles ontbreken in de woning. De keuken is in de badkamer gebouwd. Deze keuken heeft geen ventilatiekanaal en dat is een ernstig gebrek. Vanwege dit nulpunt is de huur tijdelijk vastgesteld op minder dan 20% van de kale huurprijs. Pas als een ventilatiekanaal is aangelegd kan de huur naar maximaal toegestaan op grond van de punten. Dat ligt dan in de buurt van 300 euro, meldt de organisatie. Toch zo'n 500 euro verschil met de huidige prijs.
Predikant Van Zwieten is in verzet gegaan tegen de voorzittersuitspraak en stelt dat er wél een fatsoenlijke keuken beschikbaar was. Die was echter niet toegankelijk volgens stichting !WOON en daarover is twee keer een uitspraak gedaan. Van Zwieten over zijn verzet: “Dat verzet is ongegrond verklaard omdat ik blijkbaar niet had bewezen dat die keuken en woonkamer wel te gebruiken waren. Papieren werkelijkheid, maar het doet wel wat met de puntentelling.”
Volgens Van Zwieten ligt er een geschil met de huurders aan de kwestie ten grondslag. In een reactie zegt hij: "Ik kreeg klachten van buren over geblow en andere overlast. Dat heb ik ook zelf als gebruiker van een ruimte in het pand moeten constateren."
!WOON stelt dat het echter niet de eerste keer is dat ze problemen hebben met de predikant die "meerdere panden" bezit. Al vaker werd de hulp van !WOON gevraagd door huurders bij panden van de predikant.
Jeroen Koster, teamleider van team Oost in Amsterdam zegt tegenover christelijke nieuwswebsite CIP: "Dit is niet de eerste keer dat we met meneer Van Zwieten te maken hebben, laat ik het zo maar zeggen. Ik doe dit werk al twintig jaar. En zoals in bijna alle gevallen die wij behandelen draait het maar om één ding: geld. Te hoge huren, borgsommen die niet terugkomen en zo verder."
Onderzoeksjournalist Tom Kreling, die schrijft voor onder meer de Volkskrant trekt op Twitter in ieder geval zijn conclusie: "De Zuidasdominee Ruben van Zwieten, de man die bankiers en juristen een stukje zingeving meegeeft, blijkt doordeweeks gewoon een huisjesmelker te zijn."