Ophef bij ON: zo reageert rechtsdenkend Nederland
Afgelopen donderdag ontstond er ophef toen presentatrice Raisa Blommestijn het woord 'neger' gebruikte in een uitzending van Ongehoord Nieuws. Sommige politici vonden de uitlating racistisch, en de NPO meende dat de 'grens van redactionele vrijheden is bereikt'. Maar wat vindt rechtsdenkend Nederland van de ophef? Hieronder leest u de reacties.
Afgelopen donderdag was er een nieuwe uitzending van het programma Ongehoord Nieuws. Een item ging over de 'minder belichte zijde van racisme', en in dit geval specifiek: zwart geweld tegen blanken. Na het zien van een paar geweldsfilmpjes stelde presentatrice Raisa Blommestijn een vraag aan FVD-Kamerlid Pepijn van Houwelingen. Tijdens deze vraag gebruikte zij het woord 'neger'; en dit leidde al gauw tot grote ophef.
Politici of fractiemedewerkers van D66, GroenLinks, PvdA, BBB en BIJ1 spraken van 'racisme'. BIJ1 riep zelfs op tot een onmiddellijke opheffing van aspirant omroep Ongehoord Nederland. Ook CIDI was niet erover te spreken, en vreesde een hellend vlak met antisemitische complottheorieën als eindstation. Frederieke Leeflang, de voorzitter van de raad van bestuur van de NPO, meende dat de 'grenzen van redactionele vrijheid' zijn bereikt, en eiste dat het Commissariaat van de Media zich hierover zou uitspreken.
De reacties van rechtsdenkend Nederland
Ook rechtsdenkend Nederland houdt zich bezig met de ophef. De columnisten, journalisten, opiniemakers en politici zijn niet erg eensgestemd. Sommigen nemen expliciet afstand van Blommestijn, en anderen hekelen juist de ophef. Hieronder leest u een greep uit de reacties.
Yernaz Ramautarsing: Gefabriceerde ophef. Het is geen Amerika, hier bestaat geen “N-woord”. Laat dit in Suriname zien en men haalt de schouders op. Blanke mensen zijn het meest beledigd, hoe vreemd is dat?
Martin Bosma: Wat zijn ze dapper. Wat deugen ze enorm.
Wierd Duk: Zoals die types op populistisch rechts zichzelf altijd weer in de voet weten te schieten, het is allemaal van een diepe treurigheid. En het is een belediging voor het (omvangrijke) electoraat en de vele mediaconsumenten die zich aan die kant bevinden.
Sietske Bergsma: 'Ik zeg neger omdat ik neger wil kunnen zeggen'. Ok, play stupid games win stupid prices.
Joost Niemoller: Zwarten die blanken op straat in elkaar slaan heet de Knock Out Game, en is gedocumenteerd in boeken. Gebeurt al jaren. Maar dat dit feit via de NPO naar buiten komt, zorgt voor geregisseerde woede. Daarom is Ongehoord Nederland belangrijk.
Avish Jajairam: Toen ongevaccineerden sociaal werden uitgesloten waren die mensen stil. Idem met toxische reclames over erotiek, vreemdgaan, gokken en loterijen op tv. Om nu over het n-woord op tv te gaan janken. Goed bezig, Raisa Blommestijn!
Jan van de Beek: ON dreigt zichzelf te ondergraven door dit soort domme acties. [...] Waarom zonder dat het strikt nodig is voor het item het woord ‘neger’ gebruiken? Wat wil je daarmee bereiken? [...] Nu bereik je slechts ophef. Wat koopt het kijkerspubliek voor ophef? Volgens mij op de lange termijn niet zoveel.
Annelies Strikkers: Heel woke Nederland in een stuip omdat er bij Ongehoord Nederland de vraag werd gesteld of "negers ook racistisch kunnen zijn". De beelden van het vele geweld tegen blanken doet ze dan weer niets. Bescherm de daders, negeer de slachtoffers. Typisch. Ga zo door, Ongehoord Nederland!
Bas Paternotte: Gedoe met die prutsers van Ongehoord Nederland is de perfecte aanleiding om de hele NPO op te heffen.
Jan Dijkgraaf: Beste Raisa. [...] Eén van de redenen waarom die lui van de NPO en de omroepen hun kans roken, was jij. Jij gebruikte doelbewust enkele keren het woord ‘neger’ in de uitzending. [...] Nou, net zo gevoelig als ‘wit’ ligt bij blanken, ligt ‘negers’ bij pigmentverwenden. [...] Dus als je de ene groep doelbewust ‘blanken’ noemt en de andere groep doelbewust ‘negers’, dan ben je gewoon een viespeukje.
Jonathan Krispijn: Ik voel mij weer een slaaf. Blanke mensen bepalen door welk woord ik beledig raak.
Hans Teeuwen: En wat heb je dan aan de andere kant van het hoefijzer? Daar heb je de mensen die niet alleen niet-woke zijn, nee: die zijn anti-woke, zoals Raisa Blommestijn. Die gaat het woord 'neger' gebruiken, omdat ze dan precies weet wat er gebeurt. Links gaat dan helemaal apeshit, en die gaat dan roepen: hé, die moet van de buis af. En dan kan zij zeggen: zie je wel? Zie je wel? Censuur! Censuur! Nou fantastisch, en wat heb je dan bereikt? Helemaal niks. Dan heb je een stammenoorlog weer een beetje nieuw leven ingeblazen.
Peter Vlemmix: Ik zie veel "liberale" types weer pleiten voor het cancellen van ON! We doen dus iets heel erg goed.
GeenStijl: De esthetische onderklasse op rechts is iedereen die dr. mr. Raisa Blommestijns tweets sans ironie liket en niet invoelt dat nagenoeg alles wat ze schrijft altijd precies net dissonant is, ze geen complexiteit aan kan en nuance en zachtmoedigheid altijd precies achterwege laat waar dat net wel gepast en nodig is.
Ophef bij praatprogramma met Gert Verhulst
Eerder deze maand ontstond er ophef in België om precies dezelfde reden. Tijdens een discussie over het wokisme in het praatprogramma De tafel van vier viel toen meermaals het woord 'neger'. Onder meer Studio 100-baas Gert Verhulst zei dit woord. Hiervoor ging hij destijds diep door het stof, maar uiteindelijk stapte er toch een redacteur van het programma op.
Cabaretier Marc-Marie Huijbregts zei in dit programma dat de mening van een 'witte, heteroseksuele man' over racisme 'er niet toe doet'.