Door de nieuwe rappe inflatiestijging loopt Nederland, negatief, verder uit op andere Europese landen. In Duitsland kwam de inflatie deze maand uit op 10 procent en in België iets meer dan 11 procent.
De inflatie is al tijden erg hoog doordat energieprijzen hard zijn gestegen. Maar die hogere kosten voor energie werken ook steeds harder door in de voedselprijzen.
BVNL-Kamerlid Olaf Ephraim maakt zich grote zorgen over deze ontwikkeling. Volgens de politicus verdwijnen de Nederlandse pensioenen en spaartegoeden als 'sneeuw voor de zon'.
'Rampzalig. Inflatie naar recordhoogte van 17,1%. De koopkracht van gewone hardwerkende Nederlanders daalt met snelheid van het licht, pensioenen en spaartegoeden verdwijnen als sneeuw voor de zon. ECB staat erbij en kijkt ernaar. Onhoudbaar.'
Geert Wilders liet in een reactie weten: "INFLATIE 17%! Kabinet laat mensen stikken en doet NIKS voor 2022. Ik zet mijn aangifte tegen dit criminele beleid door."
Journalist Arno Wellens zegt op Twitter: "Het wordt in een 'solidariteit-met-Oekraïne-jasje' gegoten. We moeten het maar slikken anders ben je voor Poetin. Maar als een centrale bank het balanstotaal in twee jaar pandemie verdubbelt naar straks 100% van de economie, is dat dan niet de oorzaak?"
Telegraaf-journalist Wierd Duk zegt over de inflatie: "Zeg maar dag tegen je spaargeld en je pensioen want in dit land ligt de prioriteit bij stikstofmythes, ‘klimaat koploper willen zijn’, transgender geneuzel, woke-waanzin en gekijf in de Kamer."
Veel mensen zijn verbaasd over wat Sigrid Kaag deze week op haar twitter timeline plaatste. Niets te lezen over inflatie en financiële zorgen van Nederlanders, wél over klimaat en maatschappelijk verantwoord ondernemen:
Sigrid Kaag liet vandaag wel weten dat ze bang is om de inflatie nog veel meer aan te wakkeren wanneer het kabinet te veel gaat compenseren. "Het is dansen op een koord." "Het is vreselijk", zei ze verder over de cijfers. "Het is echt extreem hoog, ook in de landen om ons heen."
Inflatie uitgelegd: