Waarom Lale Gül tegen hoofddoekjes is bij de politie: "Het is geen neutraal symbool"
Schrijfster Lale Gül legde zondag bij WNL op Zondag uit waarom zij tegen het dragen van hoofddoekjes is bij de politie. "Het is geen neutraal symbool. Veel vrouwen ervaren het als een symbool van onderdrukking."
De schrijfster deed haar uitspraken in een item over de protesten in Iran.
In Iran zijn de laatste weken duizenden vrouwen massaal de straat op gegaan om te demonstreren tegen de islamitische moraalpolititie. Dat begon na de dood van Mahsa Amini (22) die hardhandig werd opgepakt omdat haar hoofddoek niet goed zat.
Het regime spreekt haar dood ten gevolge van haar arrestatie overigens tegen en wijt dit aan medisiche problemen die Mahsa Amini al reeds zou hebben.
Lale Gūl (@AmsterdamLale) is tegenstander van de vrijheid tot het dragen van een hoofdoek bij de politie. "Het is geen neutraal symbool. Veel vrouwen ervaren het als een symbool van onderdrukking." #WNL #WNLOpZondag pic.twitter.com/GQHrDmvFVr
— WNL Op Zondag (@WNLOpZondag) October 9, 2022
Lale Gül is van mening dat veel vrouwen een hoofddoek niet vrijwillig dragen. "De hoofddoek is gewoon geen neutraal symbool. In Iran, maar ook in veel landen in het Midden-Oosten en ook in Nederland, is het een symbool van onderdrukking. Zo ervaren heel veel vrouwen dat."
"Er zijn ook vrouwen die het vrijwillig dragen - je moet altijd die disclaimer maken. Maar ik ben ervan overtuigd dat een meerderheid van islamitische vrouwen, als ze niet een islamitische opvoeding hadden gehad, dat ze niet vrijwillig een hoofddoek zouden dragen. Ik zou ook niet weten waarom je dat zou doen."