Het gaat niet goed met het mkb in Nederland. Het kabinet verwacht dat komende winter tienduizenden bedrijven gaan omvallen. Ondertussen voelen mkb'ers zich niet genoeg gesteund door de overheid. Volgens hen is de aangekondigde energiesteun van de overheid 'te weinig en te laat'.
Dit pessimisme is nu ook gepeild bij een nieuw onderzoek van mkb-financieringsplatform October. De uitslag is niet mals: maar liefst één op de vijf ondernemers wil stoppen met zijn of haar bedrijf. Daarnaast vreest één op de drie een faillisementsgolf en de gevolgen daarvan. Zo vrezen ondernemers niet alleen dat zijzelf kopje onderaan, maar ook de bedrijven waarmee zij intensief samenwerken. Want ook dit heeft grote gevolgen voor hen. October-ceo Lennart Mannaerts licht toe bij De Telegraaf: "Het omvallen van een klant of leverancier raakt kleine bedrijven vaak direct. Hun voortbestaan hangt samen met het succes van partners."
De oorzaken zijn duidelijk, stipt October aan: de hoge energiekosten, de personeelstekorten, en de hoge belastingschulden. Mkb'ers vinden dat de energiesteun van de overheid te weinig is en te laat komt. Vanwege de personeelstekorten kunnen ze moeilijk aan personeel komen, en moeilijk nieuw personeel behouden. Bovendien hebben mkb'ers niet altijd de middelen om te voldoen an de verplichte loonsverhogingen. Tenslotte is er altijd nog een hoge belastingsschuld die ze tijdens de coronacrisis hebben opgelopen, en nog altijd moeten terugbetalen aan de overheid.
Al deze factoren zijn een blok aan het been van mkb'ers, ziet October terug in hun onderzoek. Het platform verwacht dat veel mkb'ers zich de komende tijd zullen laten uitkomen. Mannaerts ziet dit nu al terugkomen in de financieringsaanvragen, zegt hij. Hij licht toe: "Waar er voor en tijdens corona vooral geleend werd voor investeringen, krijgen we nu steeds vaker aanvragen voor het doen van overnames." Volgens Mannaerts nemen deze ondernemers liever genoegen met minder, zodat zij bij een faillissement niet met lege handen komen te staan.