In 2022 is de financiële gezondheid van Nederlandse huishoudens flink achteruit gegaan, blijkt uit het onderzoek.
Volgens Deloitte zijn de volgende resultaten 'opvallend':
- Iets meer dan de helft van alle Nederlanders kan op tijd alle rekeningen betalen. Dit terwijl een op de vijf Nederlanders geen noodzakelijke kosten voor levensonderhoud kan betalen.
- Met name jongeren (18-25) zijn in 2022 hard geraakt.
- Financiële onzekerheid is ook toegenomen in Nederland. Waar in 2021 nog een op de zes Nederlanders onzeker waren over het doen grote uitgaven ligt dat cijfer nu op een op vier.
PVV-voorman Geert Wilders stelt dat Nederland is afgegleden tot een ontwikkelingsland.
Voedselbanken Nederland
Het aantal mensen dat een beroep doet op de voedselbank neemt sterk toe. Koepelorganisatie Voedselbanken Nederland stelde eind 2022 in gesprek met NU.nl dat de grenzen binnenkort bereikt zijn en er niet meer mensen kunnen worden geholpen, óf voedselpakketten kleiner worden gemaakt.
De stijging is een gevolg van de extreme inflatie. Boodschappen en energie zijn duurder dan ooit. Daarnaast speelt ook mee dat er simpelweg meer huishoudens zijn om te helpen doordat Nederland voller wordt.
Begin juli was het aantal huishoudens dat een beroep doet op een voedselbank bijna 3 procent hoger dan op 1 januari. Sindsdien is dat gestegen naar bijna 9 procent.
Stichting Kinderen van de Voedselbank ziet een groei van 25 procent aan aanvragen.
Voedselbank Nederland roept burgers en bedrijven op om te doneren, via financiële bijdragen en speciale acties bij supermarkten.
Stichting Kinderen van de Voedselbank is kritisch op de overheidsaanpak van de oorzaken van armoede, zegt men tegenover NU. "We lopen een beetje achter de feiten aan."
"De overheid geeft aan mensen in de problemen te gaan helpen, maar dan ben je al te laat. De overheid moet ervoor zorgen dat de mensen überhaupt niet in de problemen komen."
"Voorkomen is beter dan genezen, we zijn nu louter pleisters aan het plakken."