Klimaatminister Rob Jetten (D66) heeft een reusachtig klimaatpakket gepresenteerd van maar liefst 28 miljard euro. Zo moet er grote schaal CO2-belasting worden ingevoerd en allerlei verboden komen om zo burgers aan te sporen tot juist gedrag. Op deze manier moet Nederland de klimaatdoelen van 2030 ruimschoots gaan halen, aldus Jetten.
"Meer CO2-heffingen op alle sectoren, het koppelen van de btw aan CO2-uitstoot, hogere energiebelasting, verbod op reclame voor zaken die CO2-intensief zijn, belasting op huisdieren, een belasting per stuk vee in de agrarische sector, een CO2-heffing op vlees, zuivel en vis, hogere brandstofaccijnzen, beprijzing van auto's met verbrandingsmotoren, verbod op vluchten van minder dan 500 kilometer, een zuiveltaks, accijns op dierlijke producten," somde JA21-leider Joost Eerdmans eerder op.
Twijfels over nut
De plannen kunnen rekenen op bijval van Jettens partijgenoten Sigrid Kaag en Raoul Boucke. Maar er is ook kritiek. De overheidsinstantie Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) concludeert na eigen onderzoek dat slechts 12 van de 82 bekeken maatregelen (14 procent) effectief zouden zijn.
Een Telegraaf-columnist, die zelf het communistische regime in Roemenië heeft meegemaakt, vergelijkt het D66-klimaatbeleid zelfs met een communistische planeconomie. Ondertussen ontkent Jetten niet dat zijn eigen klimaatbeleid nutteloos zal zijn gezien de massale CO2-uitstoot van China.
Vooral op de rechterflank zijn er kritische kanttekeningen. Zo wordt er openlijk afgevraagd of het pakket enig nut gaat hebben. Ook wordt er gevreesd voor een verarming van Nederlandse burgers.
3 procent voor armoedebestrijding
Nu blijkt deze laatste vrees niet helemaal ongegrond. Hoewel Jetten bij de presentatie nog sprak van een 'rechtvaardig' pakket, concludeert nieuwswebsite Nu.nl na eigen onderzoek dat slechts 3 procent van het klimaatpakket is bedoeld voor 'klimaatrechtvaardigheid', oftewel mensen in armoede.
In totaal gaat het om 900 miljoen euro. Bijna de helft wordt besteed aan de verduurzaming in kwetsbare wijken. Ook moet er 100 miljoen euro gaan naar het plaatsen van zonnepanelen op huurwoningen. Ook worden er duurzaamheidsleningen uit het Warmtefonds breder toegankelijk (300 miljoen euro) en komen er 'doe-het-zelfvouchers voor verduurzaming' (50 miljoen), aldus Nu.nl.
De focus van het klimaatpakket ligt daarentegen op het verduurzamen van gebouwen en de industrie. Zo wordt er 9 miljard euro vrijgemaakt voor de invoering van de warmtepomp, die Hugo de Jonge per 2026 verplicht gaat stellen bij een nieuwe CV-ketel. In Duitsland heeft soortgelijk klimaatbeleid al geleid tot grote onrust.