Normaliter moet het kabinet altijd overleggen met het parlement voordat het geld spendeert, het parlement moet namelijk goedkeuring geven voor alle uitgaven. Maar in 2022 is dit meerdere keren niet gebeurd, waardoor het kabinet meer dan 20 miljard heeft gespendeerd zonder enige vorm van goedkeuring.
Volgens de Volkskrant gaat het in totaal om 51 tussentijdse aanpassingen in de begrotingen, aanpassingen die dus nooit zijn overlegd.
Parlementair wetenschapper Johan van Merriënboer maakt zich zorgen om de frequentie waarin het kabinet de budgettering zonder toestemming aanpast: "Bij zeer uitzonderlijke gevallen is een aanpassing nog te verdedigen. De mogelijkheid is er. Maar als je het keer op keer doet, is het niet meer incidenteel en in strijd met de regels van onze parlementaire democratie."
Onrechtmatige inkopen Kuipers
Na de verdwenen 5,1 miljard euro onder Hugo de Jonge (CDA) heeft ook zijn VWS-opvolger Ernst Kuipers (D66) de kantjes ervan afgelopen. Vorig jaar heeft Kuipers 350 miljoen euro onrechtmatig besteed aan 'Covid-19 gerelateerde inkopen'. Dit blijkt uit een interim-rapport van de Auditdienst Rijk, in handen van Follow The Money.
Voormalig VWS-minister Hugo de Jonge (CDA) bracht het er tijdens de coronapandemie al niet goed van af. Hij gaf 5,1 miljard euro belastinggeld uit aan covid-spullen zonder te vermelden of de levering goed was gegaan.
Maar ook zijn opvolger, Ernst Kuipers (D66), liet behoorlijk wat steken vallen. Uit een interim-rapport van overheidsaccountant Auditdienst Rijk (ARD), in handen van FTM, blijkt dat Kuipers in 2022 maar liefst 350 miljoen euro heeft uitgegeven aan onrechtmatige inkopen. Dit houdt in dat ARD niet de juistheid van de facturen kan vaststellen omdat er geen onderbouwing is vermeld. In alle gevallen gaat het om 'Covid-19 gerelateerde inkopen' zoals vaccins en zelftesten.
Hiermee heeft VWS opnieuw op grote schaal de aanbestedingswet overtreden. Het is wettelijk verankerd dat de overheid aankopen vanaf 140 duizend euro Europees moet aanbesteden. De aanbestedingswet is bedoeld om fraude moet tegen te gaan.
Bij zijn aantreden beloofde Kuipers beterschap. FTM noemt het echter 'twijfelachtig' of dit is gelukt.
Eerder werd al bekend dat Kuipers, bij zijn vorige baan als ziekenhuisdirecteur van Erasmus Mc, stelselmatig de transparantieregels aan zijn laars lapte. Ook hing hem een rechtszaak boven zijn hoofd omdat hij het aantal kinderhartcentra in Nederland wilde halveren. Tot slot kwam Kuipers als VWS-minister in opspraak omdat hij eerder dit jaar versneld de pandemiewet wilde doorvoeren.