Vorige maand werd al bekend dat de Europese Unie dringend geld nodig heeft vanwege een eigen inschattingsfout. De rente voor het coronaherstelfonds is namelijk wel erg hoog uitgevallen.
In 2020 werd het coronaherstelfonds van ruim 800 miljard euro leven ingeblazen, bedoeld om landen de coronapandemie economisch te boven te laten komen. De EU leent het geld op de kapitaalmarkt. Maar nu dreigt er een klap omdat de rente een stuk hoger is uitgevallen dan waarmee tot nu toe rekening is gehouden. In 2020 maakte de Europese Commissie een schatting van 1,15 procent tot 2027, maar onlangs verhoogde de Europese Centrale Bank (ECB) de rente naar 3,25 procent.
Daarom krijgt de EU te maken met grote geldtekorten. Er wordt daarom druk overlegd hoe deze klap zal kunnen worden opgevangen. Een deel van het Europese Parlement speelde vorige maand nog met het idee om aan te dringen op hogere Europese belastingen. Sommige Europarlementariërs opperden het idee van een verhoogde CO2-heffing. Maar hun rechtse ambtsgenoten benadrukten juist het belang om te bezuinigen.
66 miljard euro extra
Nu is de Europese Commissie met een eigen oplossing gekomen voor het geldtekort, meldt NOS. De Commissie vraagt alle lidstaten om in totaal 66 miljard euro extra bij te betalen. Dit is nodig om de begroting tot 2027 rond te krijgen. De Commissie vreest volgend jaar al tegen financiële problemen aan te lopen als er niets gebeurt.
Volgens Commissievoorzitter Ursula von der Leyen komt het geldtekort door de oorlog in Oekraïne, waaraan de EU inmiddels 30 miljard euro heeft besteed. "Dit was nooit voorzien in de begroting die we in 2020 opstelden," vertelt ze.
De bedoeling is om de extra 66 miljard euro in te zetten voor een speciaal Oekraïne-fonds van 50 miljard euro. Op deze manier moet het land weer opgebouwd worden met goedkope leningen en subsidies. Dit fonds komt dan nog bovenop de militaire steun aan Oekraïne.
Ook moet de extra 66 miljard euro worden ingezet voor het migratieprobleem, vertelt Von der Leyen. Zo wijst ze erop dat er recent deals zijn gesloten met Libië en Tunesië over de opvang van vluchtelingen.
Daarnaast wil Von der Leyen de Europese techindustrie een boost gaan geven. De Rekenkamer is echter minder enthousiast, die vreest dat de Europese batterij-industrie onvoldoende van de grond zal komen vanwege een gebrek aan grondstoffen, vluchtende investeerders en oplopende kosten.
Kaag zegt toe
De Europese Commissie hoopt dat de lidstaten zo snel mogelijk zullen overleggen over de budgetverhoging. Om dit goed te keuren, zullen alle EU-landen unaniem moeten instemmen.
De Nederlandse minister van Financiën, Sigrid Kaag (D66), heeft al gezegd in de buidel te willen tasten voor extra steun aan Oekraïne. Wel vindt ze dat de EU "moet kijken naar het geld wat er ligt".
Maar niet iedereen wil de extra geldsteun toezeggen. 'De Europese Commissie is het spoor bijster. Het geld wordt daar opgestookt met een tempo waar de gemiddelde biomassa centrale jaloers van wordt. Geen euro extra dus, integendeel: laat Nederland zich maar eens uitspreken of ze nog wel in de EU willen blijven,' reageert BVNL-leider Wybren van Haga.