Vattenfall wilde zo'n vijftig windmolens van 290 meter hoogte bouwen, die in totaal 2,5 tot 3,0 terrawatt uur (THw) per jaar aan energie moesten gaan leveren. Als locatie li35 Vattenfall het oog vallen op Stora Middelgrund: een zeegebied aan de Zweedse westkust, boven Denemarken.
Maar dit gaat niet door, meldt Reuters. De Zweedse regering heeft namelijk de bouwaanvraag van Vattenfall afgewezen. 'Een nieuw windpark bij Stora Middelgrund dreigt gevoelige natuurwaarden op onaanvaardbare wijze aan te tasten', liet de minister van Klimaat en Milieu, Romina Pourmokhtari donderdag weten in een verklaring. 'Ook het risico dat de nationale belangen in de scheepvaart kunnen worden aangetast, heeft zwaar meegewogen in de afweging van het kabinet.'
Vattenfall reageert teleurgesteld op de beslissing van de Zweedse regering. Een woordvoerder laat in een email weten dat "we de beslissing beter gaan bekijken om te zien welke consequenties het heeft".
Windpark in Noordzee
In Nederland zijn er wel plannen goedgekeurd voor een groot windmolenpark op zee. Klimaat-minister Rob Jetten (D66) hoopt dat de bouw van 30.000 windmolens in de Noordzee zal bijdragen aan een leefbare planeet. Wetenschappers vrezen echter dat de natuur zal worden omgebouwd tot een 'groot industriegebied', en dat de voedselketen verstoord zal worden.
In maart keerde de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg zich ook al tegen de bouw van verschillende windmolenparken in Noordwegen. Volgens haar zouden de lokale, inheemse Sami-bevolking hiervan namelijk te veel gedupeerd raken.
Nieuwe koers: kernenergie
De rechtse Zweedse regering stippelt een een nieuwe koers uit op energiegebied: kernenergie. Al in oktober sprak de kersverse rechtse regering in Zweden zijn ambitie uit om nieuwe kerncentrales te bouwen. Een paar maanden later kondigde premier Ulf Kristersson aan dat de regering nieuwe wetgeving voorbereidt om de bouw van nieuwe kerncentrales mogelijk te maken. Hiermee breekt de rechtse regering radicaal met zijn linkse voorgangers, die aanstuurden op groene energie.
Momenteel zijn er al zes kerncentrales in Zweden, allemaal gestuurd door energiebedrijf Vattenfall. De bouw van nieuwe kerncentrales is nodig om te voldoen aan de grotere elektricitieitsbehoefte in Zweden. De regering stelt 400 miljard Zweedse kronen (omgerekend 36 miljard euro) beschikbaar om deze bouw mogelijk te maken. De nieuwe wetgeving is gepland maart 2024.
De nieuwe rechtse regering schopt veelvuldig aan tegen de klimaatkoers van zijn linkse voorgangers. Eind oktober werd zelfs bekend dat de regering het ministerie van Klimaat en Milieu helemaal heeft geschrapt. Ook verklaarde de regering dat de klimaatdoelen niet meer heilig voor hen zijn: "Als we ze niet halen, doen we het niet."