Het is vooralsnog onduidelijk hoe de elektrische auto kon vlamvatten tijdens het laden, meldt VRT. Volgens de brandweer is het een uitzonderlijke situatie, omdat er normaal gesproken een degelijke beveiliging van de batterij is.
Desondanks was de brandweer er snel bij, en liet de elektrische auto afkoelen in een speciale waterdichte container. Dit is nodig, omdat de accu van de lithium-batterij telkens opnieuw kan vlamvatten. Daarom worden brandende elektrische auto's zo'n twee dagen lang in een speciaal bad ondergedompeld. Het was de eerste keer dat de Dendermondse brandweer dit bad gebruikte, meldt VRT.
De auto is zwaar beschadigd, maar er zijn geen gewonden gevallen. De brandweer waarschuwt nu voor goedkope elektrische voertuigen, die volgens hen erg brandgevaarlijk zijn. "We maken ons als brandweer veel meer zorgen over elektrische steps en e-bikes, zeker als ze van goedkope Chinese makelij zijn", vertelt korpschef Frank Van Droogenbroeck bij VRT. "De beveiliging van die lowcost toestellen laat vaak te wensen over."
Grote branden door energietransitie
Het is niet de eerste keer dat er een brand uitbreekt vanwege een elektrisch toestel. Uit cijfers blijkt dat er steeds vaker woningbranden plaatsvinden, vermoedelijk ten gevolge van onder meer zonnepanelen. In juni werden er acht Arnhemse woningen onbewoonbaar verklaard na een grote brand. Het vuur was erg moeilijk te blussen doordat alle daken helemaal vol lagen met zonnepanelen. Ook in Alblasserdam was er een grote brand bij een cateringbedrijf, dat een dak vol zonnepanelen had. In Nijmegen is het eveneens al eens fout gegaan vanwege een ontploffende accu van een e-bike.
Daarnaast is in Zeewolde een bedrijfspand, met een dak vol zonnepanelen, ontruimd vanwege een grote brand. NieuwRechts sprak recent met de brandweer over het gevaar van zonnepanelen naar aanleiding van recente, heftige zonnepaneelbranden in Nederland. Een woordvoerder stelde daarbij dat vooral de wetgeving rondom zonnepanelen een probleem vormt. Men wil dat die wetgeving wordt aangescherpt: "Als zonnepanelen over een heel dak of over een hele rij huizen worden gelegd, zien we het wel als een reëel gevaar. Daar zijn we ook over in gesprek met allerlei partijen", aldus de woordvoerder van de brandweer. Lees dat hele artikel hier terug.