De renovatie van de oude Tweede Kamer is inmiddels in volle gang. Er wordt rekening gehouden met een betere beveiliging van zowel politici als het parlement, genoeg ruimte voor toenemende bezoekersaantallen, en ook een inclusief karakter. Zo zal het nieuwe Kamergebouw genderneutrale wc's hebben, naast de traditionele mannen- en vrouwentoiletten. Ook is het nieuwe gebouw duurzaam, stelt Kamervoorzitter Vera Bergkamp.
Op X (voorheen Twitter) deelt Bergkamp het digitale ontwerp van de de toekomstige publieksingang. Het blijkt dat er gebruikt wordt gemaakt van een ondergrondse ingang, zoals deze nu al bekend is bij het Louvre-museum in Parijs en het Mauritshuis. En om transparantie te garanderen, bestaat een groot deel van de ingang helemaal uit glas. De architect heeft geprobeerd om het thema 'water' te laten terugkomen in het ontwerp; daarom zijn er ook veel golfbewegingen te zien.
Op het ontwerp komt al snel flinke kritiek. 'Zielloos. Kaal. Oninspirerend. Leeg. Een dementor zou er nog niet willen vertoeven', schrijft het Arnhemse FVD-raadslid Gino Luurssen. Hij krijgt bijval van zijn partijgenoot, JFVD-voorzitter Iem al Biyati: 'Als de Tweede Kamer het "hart" van onze "parlementaire democratie" is, dan verdient het een esthetisch gebouw, iets waar we trots op kunnen zijn. Zoals de Hongaren en hun parlement. Niet een of andere peperdure, zielloze, postmoderne tandartspraktijk. Maak Nederland weer mooi!'
De Vlaamse oud-parlementariër Dries Van Langenhove, op zijn beurt, gelooft niet dat het gebouw echt duurzaam zal zijn. 'Traditionele architectuur is duurzaam want kan eeuwenlang blijven staan. Deze moderne, zielloze bouw zal binnenkort weer moeten worden vervangen', schrijft hij.
Studente psychologie, Claire Nieuwenhuis, twijfelt op haar beurt aan de transparantie van het Kamergebouw. 'Transparant? Om de huidige staat van de parlementaire democratie te symboliseren, zou ik op zijn minst alle ruiten zwart lakken', stelt ze. Een andere X-gebruiker vindt het ontwerp 'de sfeer van een mortuarium' hebben.
Oorspronkelijk was het doel om de renovatie afgerond te hebben in 2026. Maar in april werd bekend dat hieraan twee jaar vastgeplakt zullen worden, vanwege de vele tegenvallers. Ook werd het budget opgeschroefd van 475 miljoen naar 750 miljoen. Volgens De Jonge werden de veiligheidseisen opgeschroefd, onder meer vanwege de bestorming van het Amerikaanse Capitool in januari 2021. Dit meldde AD destijds.