Timmermans betrapt op leugens over kernenergie: zo zit het écht

Achtergronden 24 oktober 2023 4 minuten Marit Nubé
Timmermans
ANP

Zondag deed GL/PvdA-lijsttrekker Frans Timmermans mee aan het College Tour-verkiezingsdebat. Hier deed hij een aantal opvallende uitspraken over kernenergie. Maar al snel blijkt zijn betoog enorm te rammelen. Op welke leugens is de klimaatpaus betrapt tijdens een prime time televisiedebat? Lees het hier!

Dit weekend namen de partijleiders Dilan Yeşilgöz-Zegerius (VVD), Pieter Omtzigt (NSC), Frans Timmerman (GL/PvdA) en Caroline van der Plas (BBB) het tegen elkaar op in het eerste grote verkiezingsdebat op televisie, College Tour. Hier werd een aantal opvallende uitspraken gedaan, vooral door Timmermans over kernenergie. Zo zei hij fel hierop tegen te zijn, omdat het niet "nodig, haalbaar of betaalbaar" zou zijn. De officieuze klimaatpaus zet liever in op hernieuwbare energie als windmolens en zonnepanelen.

Maar na afloop krijgt Timmermans flink de wind van voren. Eén voor één ontrafelen experts namelijk dat zijn beweringen over kernenergie helemaal niet kloppen. Op welke leugens is de linkse partijleider betrapt? RIVM-medewerker Lars Roobol weerlegt ze stuk voor stuk op X.

Allereerst is de noodzaak van een betere energiemix al breed uitgemeten. Eerder dit jaar trok TenneT namelijk aan de bel. De netbeheerder vreest dat er vanaf 2030 stroomtekorten zullen ontstaan, omdat Nederland steeds afhankelijker wordt van windmolens en zonnepanelen. Maar deze groene oplossingen zijn bepaald niet ideaal. In hun energievoorzienig zijn wind- en zonneparken namelijk erg wisselvallig vanwege de weersomstandigheden, merkt TenneT op. Als het niet genoeg waait of zonnig is, wordt er geen stroom opgewekt. Daarom vreest TenneT in de toekomst niet meer altijd te kunnen voldoen aan de vraag naar elektriciteit.

1. Kernenergie is niet betaalbaar
De eerste bewering van Timmermans is dat kernenergie niet betaalbaar zou zijn. Maar hiermee is RIVM-medewerker Lars Roobol het oneens. Hernieuwbare energie is volgens hem namelijk nog veel duurder.

Alleen al vorige week werd bekend dat de geschatte aansluitkosten van windparken op zee in totaal 40 miljard euro hoger zullen uitvallen. Vorig jaar werden de verwachte kosten van 2032 tot 2057 nog berekend op 2 miljard euro per jaar. Maar volgens de nieuwe schatting valt dit bijna twee keer zo hoog uit: 3,6 miljard euro. In totaal zullen hierdoor de kosten zo'n 40 miljard euro hoger liggen.

Stroom zal hierdoor mogelijk 'flink' duurder worden, liet demissionair Klimaatminister Rob Jetten (D66) vorige week weten in een Kamerbrief. De hogere kosten worden namelijk verhaald op de nettarieven, dus de stroomprijzen voor Nederlandse klanten. Dit is afgesproken in het Klimaatakkoord.

40 miljard euro is een hoog bedrag. Europarlementariër Rob Roos berekende dat je hiermee 17 kleine kerncentrales (SMR's) kunt kopen, die 60 procent van de huidige Nederlandse elektriciteitsbehoefte levert. Daarom legt Roobol uit: kernenergie is wellicht niet goedkoop, maar hernieuwbare energie is nog veel duurder.

2. Bedrijven willen niet instappen
In het debat beweert Timmermans ook dat bedrijven niet zouden willen instappen met kernenergie. Maar ook dit is volgens Roobol onwaar. Hij wijst op een recente Kamerbrief van minister Jetten. Hierin staat dat maar liefst drie bedrijven in gesprek zijn met het kabinet over de bouw van de twee geplande kerncentrales.

Het gaat om het Amerikaanse Westinghouse, het Franse EDF en het Koreaanse Kepco. Deze bedrijven willen wel degelijk instappen als leveranciers in de Nederlandse kernenergiemarkt, legt Roobol uit. En dus is deze bewering van Timmermans makkelijk weerlegd.

3. Het moet met publiek geld gebeuren
In het debat zegt Timmermans ook dat kerncentrales volledig gefinancierd moeten worden met publiek geld. Maar ook dit blijkt onwaar, stelt Roobol. 'Volgens mij moet hij zich eens verdiepen in de financiering van kleine modulaire reactoren (SMR’s). Volgens mij is financiering door de staat niet aan de orde, wellicht zelfs een nadeel', schrijft hij op X.

4. De bouw van kerncentrales duurt te lang
Timmermans vindt de bouw van kerncentrales onrendabel, omdat het te lang zou duren voordat ze in werking kunnen. Maar hiermee is Roobol het niet eens. Voor grote kerncentrales geldt deze bewering weliswaar, maar niet voor kleine kerncentrales (SMR's), stelt hij. Deze kunnen namelijk al binnen acht jaar operationeel zijn, vertelt topman Carlo Wolters van kerncentrale-exploitant EPZ deze maand in een interview met PZC.

"Je kunt heel goed binnen budget en tijd bouwen, als je het project maar heel goed aanpakt en niet te ingewikkeld maakt", licht Wolters toe. "Daar zijn voorbeelden genoeg van te vinden in de wereld. Ik krijg heel veel vragen of het wel mogelijk is, maar ik ben er absoluut van overtuigd dat het kan."

5. Er is geen plek voor kerncentrales
Ook beweert Timmermans dat er geen plek is voor kerncentrales in het kleine en dichtbevolkte Nederland. Maar ook dit is onwaar, stelt Roobol. Zo wijst hij erop dat het Finse Olkiluoto 3 slechts 19 hectare in beslag neemt, maar wel jaarlijks 12 miljard kilowattuur oplevert. Dit blijkt uit een recent TVO-rapport.

Dit is een wereld van verschil met het windmolenpark dat zal komen in IJmuiden, vervolgt Roobol. 'IJmuiden moet op 400 vierkante kilometer (40.000 hectare!!!) een windpark van 4000 megawatt leveren. Ik doe genereus en gun het park dat het gemiddeld 65 procent van hun maximale vermogen haalt: 23 miljard kWh per jaar. Dus dat hele windpark, op 40.000 hectare, zo evenveel stroom leveren in een jaar als 2 grote kerncentrales, op 40 hectare! En er zou geen plaats zijn? En de kerncentrales leveren stroom wanneer je wilt, en het windpark als het voldoende hard, maar niet té hard, waait', vertelt hij op X.

'Groene sprookjes'
In zijn slotoordeel is Roobol dan ook snoeihard. 'Meneer Timmermans, u spreekt uw talen, u hebt een goed stel hersens. En toch debiteert u deze onzin op nationale televisie. Wat het onderwerp kernenergie betreft bent u wat mij betreft af. U vertelt groene sprookjes.'

Niet iedereen gelooft in deze sprookjes van Timmermans. In Limburg is men dit jaar al begonnen met de start van een grootschalig onderzoek naar de bouw van SMR's. Het onderzoek moet uitwijzen op welke locaties de SMR's het beste kunnen worden gebouwd. Eén van de mogelijkheden is het industrieterrein Chemelot in Geleen.

Wij vragen ons af...

Vindt u Frans Timmermans nog geloofwaardig na dit debacle met kernenergie?

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat de NTR als publieke omroep blijft bestaan. Minister Eppo Bruins (NSC) wil het aantal omroepen terugbrengen en bezuinigen, maar zijn plannen roepen vooral veel vragen op. Blijf via NieuwRechts.nl op de hoogte van het laatste nieuws voor rechts en conservatief denkend Nederland! Start je gratis maand nu via https://nieuwrechts.nl/landing

Tweede Kamer wil NTR behouden: plannen minister Bruins te vaag

Beluister onze podcast

Boeren in de uitverkoop, criminele asielzoekers in onze opvangcentra – Nederland anno 2025
Of beluister op:

Meerartikelen

Boerenprotesten
Nieuws

Boeren fel tegen nieuw stikstofplan Zuid-Holland: ‘Sector wordt uitgehold’

Boeren in Zuid-Holland zijn woedend over het nieuwe stikstofbeleid van de provincie. Tijdens een vijf uur durende hoorzitting uitten tientallen vertegenwoordigers uit de agrarische sector hun zorgen over de voorgestelde maatregelen. De provincie pres

Camus
Nieuws

Franse anti-immigratiefilosoof geweerd uit Verenigd Koninkrijk

De Franse schrijver en filosoof Renaud Camus mag Groot-Brittannië niet meer in. Volgens het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken zou zijn aanwezigheid “niet bevorderlijk zijn voor het algemeen belang”, meldt The Telegraph. Camus is vooral bekend

Madlener
Nieuws

Kabinet schrapt plannen voor wind op zee: voorrang aan vissers

De Noordzee blijft voorlopig belangrijk visgebied. Nieuwe plannen voor windenergie op zee worden aangepast om vissers meer ruimte te geven. Dat heeft minister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat) vrijdag bekendgemaakt, meldt De Telegraaf. De

EU
Nieuws

Brussel gooit miljarden tegen AI aan, maar wie houdt de macht in toom?

De Europese Commissie wil dat Europa een leidende rol gaat spelen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI). Om dat te bereiken presenteerde Brussel het ‘AI Continent Action Plan’. Dit plan moet de ontwikkeling en toepassing van AI binnen de E

Biodiesel
Onderzoek

Groene diesel blijkt frauduleus, stelt onderzoek

Wat als de duurzame diesel waar je tank vol mee zit, helemaal niet zo groen is als beweerd? Nieuwe onthullingen wijzen op grootschalige fraude met HVO100, een brandstof die bekendstaat als schoon, hernieuwbaar en palmolievrij. Maar in werkelijkheid l

Laptop
Onderzoek

Nederlanders wantrouwen het internet: zorgen over datadiefstal en hacks nemen toe

Steeds meer Nederlanders maken zich zorgen over hun veiligheid online. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS over 2024. Ruim een kwart van de Nederlanders van 15 jaar en ouder is erg bezorgd over diefstal van persoonsgegevens na een hack of datal

Goldman Sachs
Nieuws

Amerikaanse banken keren klimaatdoelen de rug toe: ‘De groene transitie was wensdenken’

De internationale markt voor energiefinanciering staat op z’n kop. In een razendsnelle koerswijziging keren grote Amerikaanse banken zich af van hun eerdere klimaatbeloften. De sector ziet de groene transitie niet langer als een realistische invester

Zuid-Afrika
Nieuws

Zuid-Afrika voert strikte rassenquota in – ondernemers dreigen met rechtszaken

De Zuid-Afrikaanse overheid heeft nieuwe regels ingevoerd die bedrijven verplichten hun personeelsbestand aan te passen aan vooraf vastgestelde rassenquota. De maatregelen, die deze week zijn gepubliceerd door het ministerie van Arbeid en Werkgelegen

Leesmeeropinie
Leesmeerinterviews

Meerartikelen

Anne Frank
Nieuws

Gezicht van Anne Frank verwijderd van muurschildering in Amersfoort

Een muurschildering van Anne Frank is deels vernield. Het gezicht van het bekende icoon uit de Tweede Wereldoorlog is zorgvuldig uitgewist. De exacte datum van de vernieling is onbekend, maar de ingreep lijkt doelbewust en niet impulsief, stelt RTV U

Susan Smith
Nieuws

Britse rechter zet streep door transgenders in vrouwengevangenis

Het Britse hooggerechtshof heeft uitgesproken dat alleen een biologische vrouw als vrouw geldt volgens de wet. Daarmee zet het hof een streep door het beleid waarin mensen zichzelf konden identificeren als vrouw, zonder dat zij biologisch vrouw zijn.

Zonnepanelen
Nieuws

Nederland levert zonnepanelen aan Oekraïense frontziekenhuizen

Nederland heeft 2.700 zonnepanelen geleverd aan 23 ziekenhuizen in Oekraïne. De eerste installaties zijn maandag geplaatst in het zuidelijke Mykolaiv. De komende maanden volgen 21 ziekenhuizen langs de frontlinie. Het project moet ervoor zorgen dat z

Van dermeersch
Interviews

“De islam smoort elke vrouwenstem”: Anke Vandermeersch over het failliet van ‘islamfeminisme’

Decennialang streden westerse vrouwen voor vrijheid en gelijkheid. Maar die verworven rechten staan volgens Vlaams Belang-senator Anke Van dermeersch meer dan ooit onder druk door de opmars van de islam én stilzwijgende feministen. Terwijl vrouwen in

pieter omtzigt
Nieuws

Omtzigt stapt uit de politiek: ‘Gezin en gezondheid gaan nu voor’

NSC-leider Pieter Omtzigt stopt met de landelijke politiek. In een videoboodschap zegt hij dat herstel van zijn burn-out niet lukt in de drukte van Den Haag. ‘Echt herstel van mijn burn-out lukt gewoon niet in de hectiek van de huidige Haagse politie

Musk
Nieuws

Moeder dertiende kind Musk: ‘Hij bood me 15 miljoen om te zwijgen’

De moeder van Elon Musks dertiende kind, influencer Ashley St. Clair, zegt dat Musk haar miljoenen bood om te zwijgen over de geboorte van hun zoon Romulus. In een interview met The Wall Street Journal vertelt zij: ‘Hij bood mij 15 miljoen dollar om

vrouwelijke soldaten
Nieuws

Oostenrijk overweegt dienstplicht voor vrouwen

In Oostenrijk wordt gesproken over het invoeren van een verplichte militaire dienst voor vrouwen. De oproep komt van Erich Cibulka, voorzitter van de Oostenrijkse Officierenvereniging. ‘We zouden heel innovatief kunnen nadenken en de dienstplicht nie

Tedros Adhanom Ghebreyesus
Nieuws

EU steunt WHO-verdrag dat wereldwijde pandemie-aanpak moet sturen

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft woensdag een voorlopig akkoord bereikt over een nieuw pandemieverdrag. Na ruim drie jaar onderhandelen zijn de lidstaten het eens geworden over de concepttekst. Het verdrag moet in mei worden goedgekeurd do

Zelensky
Nieuws

Oud-Franse generaal waarschuwt: ‘Oekraïne kan Kiev verliezen aan Rusland’

Volgens de gepensioneerde Franse generaal Dominique Delawarde dreigt Oekraïne zijn hoofdstad Kiev te verliezen als het militaire evenwicht blijft doorslaan naar Rusland. De oud-generaal stelt dat Rusland op dit moment elke dag sterker wordt. ‘Rusland

Nanninga
Video

Nanninga klaar met 'ideologische staatspropaganda': 'Overheid komt steeds verder achter de voordeur'

JA21-senator Annabel Nanninga uitte in het programma Nieuws van de Dag stevige kritiek op de manier waarop de overheid burgers benadert met campagnes en voorlichting. Volgens haar is er een grens overschreden. “De overheid komt steeds verder achter d

Franse politie
Nieuws

Migrant berooft en mishandelt bejaarden: 'Wraak voor koloniale verleden Frankrijk'

In Parijs zijn twee bejaarde mensen, een broer van 84 en een zus van 82 jaar oud, op brute wijze aangevallen in hun eigen huis. De dader, een jonge man van naar schatting 25 jaar en ‘Afrikaans uiterlijk’, brak in tijdens de nacht van 6 op 7 april. Vo

Leyen
Opinie

De Brusselse doofpotcultuur draait op volle toeren

Transparantie is het fundament van elke democratie. Maar terwijl de Europese Commissie zich graag presenteert als lichtend voorbeeld van goed bestuur, stapelen de doofpotten zich op. Een open brief van tientallen journalisten legt de vinger op de zer