Timmermans betrapt op leugens over kernenergie: zo zit het écht

Achtergronden 24 oktober 2023 4 minuten Marit Nubé
Timmermans
ANP

Zondag deed GL/PvdA-lijsttrekker Frans Timmermans mee aan het College Tour-verkiezingsdebat. Hier deed hij een aantal opvallende uitspraken over kernenergie. Maar al snel blijkt zijn betoog enorm te rammelen. Op welke leugens is de klimaatpaus betrapt tijdens een prime time televisiedebat? Lees het hier!

Dit weekend namen de partijleiders Dilan Yeşilgöz-Zegerius (VVD), Pieter Omtzigt (NSC), Frans Timmerman (GL/PvdA) en Caroline van der Plas (BBB) het tegen elkaar op in het eerste grote verkiezingsdebat op televisie, College Tour. Hier werd een aantal opvallende uitspraken gedaan, vooral door Timmermans over kernenergie. Zo zei hij fel hierop tegen te zijn, omdat het niet "nodig, haalbaar of betaalbaar" zou zijn. De officieuze klimaatpaus zet liever in op hernieuwbare energie als windmolens en zonnepanelen.

Maar na afloop krijgt Timmermans flink de wind van voren. Eén voor één ontrafelen experts namelijk dat zijn beweringen over kernenergie helemaal niet kloppen. Op welke leugens is de linkse partijleider betrapt? RIVM-medewerker Lars Roobol weerlegt ze stuk voor stuk op X.

Allereerst is de noodzaak van een betere energiemix al breed uitgemeten. Eerder dit jaar trok TenneT namelijk aan de bel. De netbeheerder vreest dat er vanaf 2030 stroomtekorten zullen ontstaan, omdat Nederland steeds afhankelijker wordt van windmolens en zonnepanelen. Maar deze groene oplossingen zijn bepaald niet ideaal. In hun energievoorzienig zijn wind- en zonneparken namelijk erg wisselvallig vanwege de weersomstandigheden, merkt TenneT op. Als het niet genoeg waait of zonnig is, wordt er geen stroom opgewekt. Daarom vreest TenneT in de toekomst niet meer altijd te kunnen voldoen aan de vraag naar elektriciteit.

1. Kernenergie is niet betaalbaar
De eerste bewering van Timmermans is dat kernenergie niet betaalbaar zou zijn. Maar hiermee is RIVM-medewerker Lars Roobol het oneens. Hernieuwbare energie is volgens hem namelijk nog veel duurder.

Alleen al vorige week werd bekend dat de geschatte aansluitkosten van windparken op zee in totaal 40 miljard euro hoger zullen uitvallen. Vorig jaar werden de verwachte kosten van 2032 tot 2057 nog berekend op 2 miljard euro per jaar. Maar volgens de nieuwe schatting valt dit bijna twee keer zo hoog uit: 3,6 miljard euro. In totaal zullen hierdoor de kosten zo'n 40 miljard euro hoger liggen.

Stroom zal hierdoor mogelijk 'flink' duurder worden, liet demissionair Klimaatminister Rob Jetten (D66) vorige week weten in een Kamerbrief. De hogere kosten worden namelijk verhaald op de nettarieven, dus de stroomprijzen voor Nederlandse klanten. Dit is afgesproken in het Klimaatakkoord.

40 miljard euro is een hoog bedrag. Europarlementariër Rob Roos berekende dat je hiermee 17 kleine kerncentrales (SMR's) kunt kopen, die 60 procent van de huidige Nederlandse elektriciteitsbehoefte levert. Daarom legt Roobol uit: kernenergie is wellicht niet goedkoop, maar hernieuwbare energie is nog veel duurder.

2. Bedrijven willen niet instappen
In het debat beweert Timmermans ook dat bedrijven niet zouden willen instappen met kernenergie. Maar ook dit is volgens Roobol onwaar. Hij wijst op een recente Kamerbrief van minister Jetten. Hierin staat dat maar liefst drie bedrijven in gesprek zijn met het kabinet over de bouw van de twee geplande kerncentrales.

Het gaat om het Amerikaanse Westinghouse, het Franse EDF en het Koreaanse Kepco. Deze bedrijven willen wel degelijk instappen als leveranciers in de Nederlandse kernenergiemarkt, legt Roobol uit. En dus is deze bewering van Timmermans makkelijk weerlegd.

3. Het moet met publiek geld gebeuren
In het debat zegt Timmermans ook dat kerncentrales volledig gefinancierd moeten worden met publiek geld. Maar ook dit blijkt onwaar, stelt Roobol. 'Volgens mij moet hij zich eens verdiepen in de financiering van kleine modulaire reactoren (SMR’s). Volgens mij is financiering door de staat niet aan de orde, wellicht zelfs een nadeel', schrijft hij op X.

4. De bouw van kerncentrales duurt te lang
Timmermans vindt de bouw van kerncentrales onrendabel, omdat het te lang zou duren voordat ze in werking kunnen. Maar hiermee is Roobol het niet eens. Voor grote kerncentrales geldt deze bewering weliswaar, maar niet voor kleine kerncentrales (SMR's), stelt hij. Deze kunnen namelijk al binnen acht jaar operationeel zijn, vertelt topman Carlo Wolters van kerncentrale-exploitant EPZ deze maand in een interview met PZC.

"Je kunt heel goed binnen budget en tijd bouwen, als je het project maar heel goed aanpakt en niet te ingewikkeld maakt", licht Wolters toe. "Daar zijn voorbeelden genoeg van te vinden in de wereld. Ik krijg heel veel vragen of het wel mogelijk is, maar ik ben er absoluut van overtuigd dat het kan."

5. Er is geen plek voor kerncentrales
Ook beweert Timmermans dat er geen plek is voor kerncentrales in het kleine en dichtbevolkte Nederland. Maar ook dit is onwaar, stelt Roobol. Zo wijst hij erop dat het Finse Olkiluoto 3 slechts 19 hectare in beslag neemt, maar wel jaarlijks 12 miljard kilowattuur oplevert. Dit blijkt uit een recent TVO-rapport.

Dit is een wereld van verschil met het windmolenpark dat zal komen in IJmuiden, vervolgt Roobol. 'IJmuiden moet op 400 vierkante kilometer (40.000 hectare!!!) een windpark van 4000 megawatt leveren. Ik doe genereus en gun het park dat het gemiddeld 65 procent van hun maximale vermogen haalt: 23 miljard kWh per jaar. Dus dat hele windpark, op 40.000 hectare, zo evenveel stroom leveren in een jaar als 2 grote kerncentrales, op 40 hectare! En er zou geen plaats zijn? En de kerncentrales leveren stroom wanneer je wilt, en het windpark als het voldoende hard, maar niet té hard, waait', vertelt hij op X.

'Groene sprookjes'
In zijn slotoordeel is Roobol dan ook snoeihard. 'Meneer Timmermans, u spreekt uw talen, u hebt een goed stel hersens. En toch debiteert u deze onzin op nationale televisie. Wat het onderwerp kernenergie betreft bent u wat mij betreft af. U vertelt groene sprookjes.'

Niet iedereen gelooft in deze sprookjes van Timmermans. In Limburg is men dit jaar al begonnen met de start van een grootschalig onderzoek naar de bouw van SMR's. Het onderzoek moet uitwijzen op welke locaties de SMR's het beste kunnen worden gebouwd. Eén van de mogelijkheden is het industrieterrein Chemelot in Geleen.

Wij vragen ons af...

Vindt u Frans Timmermans nog geloofwaardig na dit debacle met kernenergie?

In een toespraak tijdens een vergadering van het Europees Parlement heeft Sarah Knafo, namens de ESN-groep, scherpe kritiek geuit op voorzitter Ursula von der Leyen en haar beleid. Volgens Knafo heeft de Europese Commissie onder von der Leyen de kloof tussen burgers en Europese instellingen verder vergroot. Haar harde woorden weerspiegelen een groeiend ongenoegen over wat critici beschouwen als een technocratisch en bureaucratisch Europa dat de connectie met de burgers heeft verloren. Blijf via NieuwRechts.nl op de hoogte van het laatste nieuws voor rechts en conservatief denkend Nederland! Start je gratis maand nu via https://nieuwrechts.nl/landing

EU en Von der Leyen in crisis? 'De waarheid moet naar buiten komen'

Meerartikelen

Wolf
Nieuws

Strikte regels voor wolf versoepeld: een zege voor boeren?

De wolf heeft zijn status van ‘strikt beschermd’ verloren. Tijdens een belangrijke vergadering van de Conventie van Bern, waar vijftig landen zich verenigen voor natuurbehoud, werd besloten de status te verlagen naar ‘beschermd’. Dit betekent dat het

EU
Nieuws

Eurobonds krijgen groen licht: honderden miljarden extra naar EU

De nieuwe Europese Commissie onder leiding van Ursula von der Leyen heeft haar eerste werkweek achter de rug. Met het rapport van oud-ECB-voorzitter Mario Draghi ligt er een gedetailleerde economische leidraad op tafel. Het plan, dat 800 miljard euro

Gavin Newsom
Nieuws

Barst de juridische strijd tussen Newsom en Trump los?

Gavin Newsom, de gouverneur van Californië, heeft aangekondigd dat hij een fonds van 25 miljoen dollar wil oprichten om Trumps beleid juridisch te kunnen aanvechten. Daarmee moet het ministerie van Justitie van Californië 'Trump-werend' worden, meldt

Meloni
Nieuws

NOS verspreidt nepnieuws over Italiaanse migratiewet: zo zit het écht

Het NOS Journaal verspreidde vorige week in het achtuurjournaal opvallend veel onjuiste informatie over het Italiaanse regeringsbeleid. Zo beweert de NOS  deze keer dat kinderen van buitenlandse ouders in Italië moeilijker genaturaliseerd kunnen word

Leyen
Nieuws

EU maakt aanpak illegale migratie tot 'topprioriteit'

De Europese Commissie kondigt een nieuw wetgevingspakket aan om uitzettingen van illegale migranten te stroomlijnen. Dit onderwerp, dat jarenlang controversieel was, is nu een “topprioriteit” voor de Commissie. Een eerste ontwerp wordt in februari ve

Le Pen
Nieuws

Politieke crisis in Frankrijk: Le Pen en links bundelen krachten om regering te stuiten

Frankrijk stevent opnieuw af op politieke chaos nu RN-leider Marine Le Pen heeft aangekondigd een motie van wantrouwen van linkse partijen te steunen. Deze onverwachte alliantie tussen uitersten is een directe reactie op de omstreden goedkeuring van

AfD
Achtergronden

Slaat Duitsland rechtsaf? AfD wil breken met EU, euro en klimaatbeleid

Met de komende verkiezingen in Duitsland groeit de invloed van de rechtse anti-immigratiepartij AfD. Deze partij, die al langer pleit voor een koerswijziging in het Duitse beleid, stelt veelbesproken punten centraal in haar campagne. Zo wil de AfD da

Vandaag Inside
Video

Johan Derksen komt met oplossing om af te rekenen met naakte klimaatactivisten

Een recente demonstratie in Den Haag, waarbij activisten naakt protesteerden, heeft geleid tot een verhitte discussie over hoe dergelijke acties moeten worden aangepakt. Het incident bracht creatieve én controversiële ideeën naar voren, onder meer in

Leesmeeropinie
Leesmeerinterviews

Meerartikelen

Moskee
Nieuws

Zorgen om antisemitische lessen op koranschool

In de Zweedse stad Malmö is er ophef ontstaan na onthullingen over antisemitische lessen op een koranschool. Een verborgen camera legde vast hoe kinderen in het Imam Sadiq Centrum werden aangespoord tot haat tegen Joden en het zingen van de omstreden

Rijnmond
Nieuws

Man steelt fatbike in Rotterdam

Bureau Rijnmond is op zoek naar een fatbikedief. Op camerabeelden van een school in Rotterdam-Kralingen is te zien hoe de man ervandoor gaat op een gestolen fatbike. 'Wie is hij?' luidt de vraag. De beelden onthullen hoe de man eerst rommelt aan het

Politie
Nieuws

Khalid vermoordt vrouw om koud eten: 'De wil van Allah'

De rechtbank in Rotterdam heeft Khalid A. (57) veroordeeld tot veertien jaar gevangenisstraf voor het doden van zijn vrouw in februari vorig jaar. Het slachtoffer, een 53-jarige vrouw, werd in hun woning aan de Hooglandstraat in het Oude Noorden van

Defensie
Nieuws

Dienstplicht weer activeren? Defensie deed onderzoek

Voor het eerst in bijna 30 jaar heeft het ministerie van Defensie onderzocht wat nodig is om de actieve dienstplicht in Nederland opnieuw in te voeren, zo blijkt uit stukken die RTL Nieuws had opgevraagd. De conclusie is duidelijk: de krijgsmacht is

Gunvor
Nieuws

Klimaatbeleid treft Nederlandse industrie: raffinaderij gesloten

De Nederlandse raffinaderijen verkeren in zwaar weer. Onder andere de CO₂-heffingen maken Nederland steeds minder aantrekkelijk voor raffinaderijen. Zo is de Rotterdamse raffinaderij Gunvor om deze reden al tijdelijk stilgelegd. Volgens het Financiee

Musk
Nieuws

Musk en Farage: een alliantie voor politieke verandering?

Tesla- en X-baas Elon Musk wordt genoemd als mogelijke financiële steunpilaar van Nigel Farage en zijn partij Reform UK. Volgens geruchten zou de miljardair bereid zijn 78 miljoen pond (94 miljoen euro) te doneren om de politieke verhoudingen in Groo

AZC
Achtergronden

Asielketen op de rand van instorten: hoe lang houdt Nederland dit vol?

De asielinstroom in Nederland blijft de grenzen van de opvangcapaciteit en migratieketen testen. In een uitgebreide brief aan de Tweede Kamer schetst minister van Asiel en Migratie, Marjolein Faber, een somber beeld van de huidige situatie en de uitd

Gas
Nieuws

Modern meten maakt paniek: wetenschapsjournalist haalt gifstoffenmythe onderuit

Volgens wetenschapsjournalist en chemicus Simon Rozendaal is de angst rondom giftige stoffen zoals PFAS, dioxine en glyfosaat sterk overdreven. In de uitzending van WNL Op Zondag stelt hij dat de huidige paniek voortkomt uit de moderne meettechnologi

Ziekenhuis
Nieuws

Strenger toezicht op zzp’ers drijft kosten zorgsector op

Vanaf januari gaat de Belastingdienst strenger controleren op schijnzelfstandigheid. Dit dwingt veel zzp’ers in sectoren zoals de gehandicaptenzorg en het onderwijs om een alternatieve route te kiezen. In plaats van in loondienst te gaan, schrijven z

Biden
Nieuws

Democraten spreken zich uit tegen pardon van Hunter Biden

De meeste Democraten hebben zich niet uitgesproken over het pardon dat de Amerikaanse president Joe Biden zijn zoon Hunter Biden heeft gegeven in twee lopende en toekomstige strafzaken. Twee prominente Democraten hebben zich nu toch uitgesproken tege

Soepboer
Nieuws

Nieuwe media, nieuwe regels? NSC wil discussie over journalistieke codes

De Tweede Kamer heeft een intens debat gevoerd over de grenzen van journalistieke vrijheid en verantwoordelijkheid in een snel veranderend medialandschap. Aant Jelle Soepboer (NSC) uitte zorgen over de impact van sommige journalistieke producties, sp

Von der Leyen
Achtergronden

Centraliseert Brussel macht met nieuwe digitale ID-wetgeving? Dit staat er op het spel

Het Europees Parlement heeft ingestemd met de invoering van de Europese digitale ID. Deze zogenaamde "wallet" moet in 2030 ook als digitaal paspoort fungeren. Lidstaten hebben tot 2025 de tijd om hun eigen versie te ontwikkelen of een commerciële aan