Timmermans betrapt op leugens over kernenergie: zo zit het écht

Achtergronden 24 oktober 2023 4 minuten Marit Nubé
Timmermans
ANP

Zondag deed GL/PvdA-lijsttrekker Frans Timmermans mee aan het College Tour-verkiezingsdebat. Hier deed hij een aantal opvallende uitspraken over kernenergie. Maar al snel blijkt zijn betoog enorm te rammelen. Op welke leugens is de klimaatpaus betrapt tijdens een prime time televisiedebat? Lees het hier!

Dit weekend namen de partijleiders Dilan Yeşilgöz-Zegerius (VVD), Pieter Omtzigt (NSC), Frans Timmerman (GL/PvdA) en Caroline van der Plas (BBB) het tegen elkaar op in het eerste grote verkiezingsdebat op televisie, College Tour. Hier werd een aantal opvallende uitspraken gedaan, vooral door Timmermans over kernenergie. Zo zei hij fel hierop tegen te zijn, omdat het niet "nodig, haalbaar of betaalbaar" zou zijn. De officieuze klimaatpaus zet liever in op hernieuwbare energie als windmolens en zonnepanelen.

Maar na afloop krijgt Timmermans flink de wind van voren. Eén voor één ontrafelen experts namelijk dat zijn beweringen over kernenergie helemaal niet kloppen. Op welke leugens is de linkse partijleider betrapt? RIVM-medewerker Lars Roobol weerlegt ze stuk voor stuk op X.

Allereerst is de noodzaak van een betere energiemix al breed uitgemeten. Eerder dit jaar trok TenneT namelijk aan de bel. De netbeheerder vreest dat er vanaf 2030 stroomtekorten zullen ontstaan, omdat Nederland steeds afhankelijker wordt van windmolens en zonnepanelen. Maar deze groene oplossingen zijn bepaald niet ideaal. In hun energievoorzienig zijn wind- en zonneparken namelijk erg wisselvallig vanwege de weersomstandigheden, merkt TenneT op. Als het niet genoeg waait of zonnig is, wordt er geen stroom opgewekt. Daarom vreest TenneT in de toekomst niet meer altijd te kunnen voldoen aan de vraag naar elektriciteit.

1. Kernenergie is niet betaalbaar
De eerste bewering van Timmermans is dat kernenergie niet betaalbaar zou zijn. Maar hiermee is RIVM-medewerker Lars Roobol het oneens. Hernieuwbare energie is volgens hem namelijk nog veel duurder.

Alleen al vorige week werd bekend dat de geschatte aansluitkosten van windparken op zee in totaal 40 miljard euro hoger zullen uitvallen. Vorig jaar werden de verwachte kosten van 2032 tot 2057 nog berekend op 2 miljard euro per jaar. Maar volgens de nieuwe schatting valt dit bijna twee keer zo hoog uit: 3,6 miljard euro. In totaal zullen hierdoor de kosten zo'n 40 miljard euro hoger liggen.

Stroom zal hierdoor mogelijk 'flink' duurder worden, liet demissionair Klimaatminister Rob Jetten (D66) vorige week weten in een Kamerbrief. De hogere kosten worden namelijk verhaald op de nettarieven, dus de stroomprijzen voor Nederlandse klanten. Dit is afgesproken in het Klimaatakkoord.

40 miljard euro is een hoog bedrag. Europarlementariër Rob Roos berekende dat je hiermee 17 kleine kerncentrales (SMR's) kunt kopen, die 60 procent van de huidige Nederlandse elektriciteitsbehoefte levert. Daarom legt Roobol uit: kernenergie is wellicht niet goedkoop, maar hernieuwbare energie is nog veel duurder.

2. Bedrijven willen niet instappen
In het debat beweert Timmermans ook dat bedrijven niet zouden willen instappen met kernenergie. Maar ook dit is volgens Roobol onwaar. Hij wijst op een recente Kamerbrief van minister Jetten. Hierin staat dat maar liefst drie bedrijven in gesprek zijn met het kabinet over de bouw van de twee geplande kerncentrales.

Het gaat om het Amerikaanse Westinghouse, het Franse EDF en het Koreaanse Kepco. Deze bedrijven willen wel degelijk instappen als leveranciers in de Nederlandse kernenergiemarkt, legt Roobol uit. En dus is deze bewering van Timmermans makkelijk weerlegd.

3. Het moet met publiek geld gebeuren
In het debat zegt Timmermans ook dat kerncentrales volledig gefinancierd moeten worden met publiek geld. Maar ook dit blijkt onwaar, stelt Roobol. 'Volgens mij moet hij zich eens verdiepen in de financiering van kleine modulaire reactoren (SMR’s). Volgens mij is financiering door de staat niet aan de orde, wellicht zelfs een nadeel', schrijft hij op X.

4. De bouw van kerncentrales duurt te lang
Timmermans vindt de bouw van kerncentrales onrendabel, omdat het te lang zou duren voordat ze in werking kunnen. Maar hiermee is Roobol het niet eens. Voor grote kerncentrales geldt deze bewering weliswaar, maar niet voor kleine kerncentrales (SMR's), stelt hij. Deze kunnen namelijk al binnen acht jaar operationeel zijn, vertelt topman Carlo Wolters van kerncentrale-exploitant EPZ deze maand in een interview met PZC.

"Je kunt heel goed binnen budget en tijd bouwen, als je het project maar heel goed aanpakt en niet te ingewikkeld maakt", licht Wolters toe. "Daar zijn voorbeelden genoeg van te vinden in de wereld. Ik krijg heel veel vragen of het wel mogelijk is, maar ik ben er absoluut van overtuigd dat het kan."

5. Er is geen plek voor kerncentrales
Ook beweert Timmermans dat er geen plek is voor kerncentrales in het kleine en dichtbevolkte Nederland. Maar ook dit is onwaar, stelt Roobol. Zo wijst hij erop dat het Finse Olkiluoto 3 slechts 19 hectare in beslag neemt, maar wel jaarlijks 12 miljard kilowattuur oplevert. Dit blijkt uit een recent TVO-rapport.

Dit is een wereld van verschil met het windmolenpark dat zal komen in IJmuiden, vervolgt Roobol. 'IJmuiden moet op 400 vierkante kilometer (40.000 hectare!!!) een windpark van 4000 megawatt leveren. Ik doe genereus en gun het park dat het gemiddeld 65 procent van hun maximale vermogen haalt: 23 miljard kWh per jaar. Dus dat hele windpark, op 40.000 hectare, zo evenveel stroom leveren in een jaar als 2 grote kerncentrales, op 40 hectare! En er zou geen plaats zijn? En de kerncentrales leveren stroom wanneer je wilt, en het windpark als het voldoende hard, maar niet té hard, waait', vertelt hij op X.

'Groene sprookjes'
In zijn slotoordeel is Roobol dan ook snoeihard. 'Meneer Timmermans, u spreekt uw talen, u hebt een goed stel hersens. En toch debiteert u deze onzin op nationale televisie. Wat het onderwerp kernenergie betreft bent u wat mij betreft af. U vertelt groene sprookjes.'

Niet iedereen gelooft in deze sprookjes van Timmermans. In Limburg is men dit jaar al begonnen met de start van een grootschalig onderzoek naar de bouw van SMR's. Het onderzoek moet uitwijzen op welke locaties de SMR's het beste kunnen worden gebouwd. Eén van de mogelijkheden is het industrieterrein Chemelot in Geleen.

Wij vragen ons af...

Vindt u Frans Timmermans nog geloofwaardig na dit debacle met kernenergie?

Daniel de Liever duikt met Amerikakenner Raymond Mens in de monsterzege van Trump. Ze bespreken waarom Harris gefaald heeft om Amerikanen te overtuigen, wat de onvoorspelbaarheid van Trump betekent en wat Nederlanders kunnen gaan merken van een mogelijke handeloorlog met Amerika. Dit gesprek vertelt het verhaal wat je in de Nederlandse media nauwelijks hoort. Een must-see voor iedereen die wil weten wat Trump’s overwinning daadwerkelijk kan betekenen voor Nederland.
Blijf via NieuwRechts.nl op de hoogte van het laatste nieuws voor rechts en conservatief denkend Nederland! Start je gratis maand nu via https://nieuwrechts.nl/landing

Zal monsterzege Trump leiden tot onvoorspelbare tijden? Raymond Mens antwoordt

Meerartikelen

Vivek Ramaswamy
Nieuws

Kan DOGE de Amerikaanse economie redden?

Met de verkiezingsoverwinning van Donald Trump heeft hij aangekondigd dat de afdeling voor overheidsefficiëntie, DOGE, zal worden opgericht. DOGE zal worden geleid door Tesla-baas Elon Musk en ondernemer Vivek Ramaswamy. Het doel van DOGE is om de ov

Man
Video

Moslim drijft spot met gewone burgers: 'Ik heb jullie land veroverd!'

Een islamitische migrant heeft iets te vieren: hij is de trotse bezitter geworden van het Duitse staatsburgerschap. In een video is te zien hoe hij zijn gloednieuwe paspoort kust en tegelijkertijd de spot drijft met zijn nieuwe landgenoten. "Ik heb j

Orban
Nieuws

Volgens Orbán is 'Trump-achtig leiderschap' nodig in Europa

Tijdens het congres van de Patriotten voor Europa pleitte de Hongaarse premier Viktor Orbán voor meer Trump-achtig leiderschap binnen Europa. Orbán sprak op het congres, waar Santiago Abascal, voorzitter van de Spaanse partij Vox, werd benoemd tot le

Trump
Achtergronden

Bekende linkse Amerikanen massaal op de vlucht voor Trump

De verkiezingszege van Donald Trump heeft niet alleen politieke schokgolven veroorzaakt, maar zet ook een opvallende culturele leegloop in gang. Steeds meer Hollywoodsterren besluiten de Verenigde Staten te verlaten, gedreven door onvrede over het po

Baudet
Nieuws

Taakstraf en 18 dagen cel geëist tegen Groninger die aanslag op Thierry Baudet pleegde

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een gevangenisstraf geëist tegen een 16-jarige jongen uit Groningen, die vorig jaar Tweede Kamerlid Thierry Baudet met een bierfles op het hoofd sloeg. Het OM wil 138 dagen jeugddetentie opleggen, waarvan 120 dagen

Van Weel
Nieuws

Kabinet wil politie laten meekijken in besloten Telegramgroepen

Het kabinet werkt aan een wetsvoorstel dat de politie meer mogelijkheden moet geven om undercover mee te kijken in besloten Telegramgroepen. De Tweede Kamer heeft vorige week een motie aangenomen die de regering hiertoe oproept. De motie kreeg brede

Eerdmans
Nieuws

Eerdmans: kabinet moet eindelijk met wetsvoorstellen komen

JA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans uitte forse kritiek op de aanhoudende conflicten binnen het kabinet en de coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB. In het programma Goedemorgen Nederland gaf hij aan dat de samenwerking tussen de coalitiepartijen veel

Wassink
Nieuws

Asielzoekers in luxe villa’s: dit is de nieuwe realiteit in Amsterdam

Vanaf januari 2025 wordt aan de Sloterweg in Amsterdam Nieuw-West een tijdelijke opvanglocatie geopend voor maximaal tachtig alleenstaande minderjarige asielzoekers. De jongeren, in de leeftijd van 15 tot 18 jaar, zullen worden gehuisvest in zes ruim

Leesmeeropinie
Leesmeerinterviews

Meerartikelen

Coenradie
Video

PVV-kabinetslid vertelt hoe zij als 13-jarige werd aangerand

Tijdens een Kamerdebat deelt PVV-staatssecretaris Ingrid Coenradie haar eigen ervaringen met seksueel geweld als jonge tiener. Haar openhartige toespraak over schaamte, onmacht en de lange schaduw van geweld, maakt diepe indruk op de aanwezige Kamerl

Netan Netanyahu
Nieuws

Argentinië en Israël werken aan nota tegen terreur en dictatuur

De Argentijnse president Javier Milei heeft aangekondigd dat zijn regering samen met Israël werkt aan een memorandum gericht op de verdediging van vrijheid en democratie en de bestrijding van terrorisme en dictatuur. Het nieuws kwam naar buiten tijde

Islam
Nieuws

Moslim die schooldirecteur in brand wilde steken, krijgt amper straf

Een Franse rechtbank heeft Ibni-Akram A. veroordeeld tot een boete van 600 euro en een verplichte inburgeringscursus, nadat hij op sociale media een schooldirecteur in Parijs met de dood had bedreigd. Volgens critici is het vonnis opvallend licht. Op

CNews
Nieuws

Franse tv-zender beboet om uitspraak dat abortus voornaamste doodsoorzaak is

De Franse mediawaakhond Arcom heeft de conservatieve televisiezender CNews een boete van 100.000 euro opgelegd. Aanleiding was een uitspraak tijdens een katholiek programma waarin werd gesteld dat abortus wereldwijd de grootste doodsoorzaak is. In fe

Sansal
Nieuws

Islamcriticus spoorloos verdwenen in Algerije: is hij gearresteerd?

De bekende Algerijnse schrijver Boualem Sansal, die in Frankrijk furore maakte met zijn islamkritische romans en essays, is spoorloos verdwenen tijdens een recente reis naar zijn geboorteland. Zijn verdwijning leidt tot grote tot onrust onder zijn fa

Bendels
Nieuws

Duitse journalist riskeert celstraf wegens politieke satire

Een Duitse journalist staat mogelijk een gevangenisstraf te wachten vanwege satirische afbeeldingen die gericht waren op hooggeplaatste politici, waaronder minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser. De journalist is aangeklaagd door de minister ze

Von der Leyen
Achtergronden

Machtsgreep Von der Leyen: Brussel wil toegang tot EU-fondsen bepalen

De Europese Commissie onder leiding van Ursula von der Leyen werkt aan een controversiële hervorming die de toegang tot EU-fondsen strikter maakt en afhankelijk stelt van door Brussel bepaalde hervormingen. Deze stap, die door critici wordt omschreve

Zweden
Achtergronden

Zweden wil dat kleuters van migrantenouders beter integreren

De Zweedse regering heeft ambitieuze plannen gepresenteerd om de taalvaardigheid van jonge kinderen met een migratieachtergrond te verbeteren. Twee belangrijke maatregelen staan centraal: verplichte deelname aan de kleuterschool voor kinderen die gee

azc
Nieuws

Opnieuw steekpartij in azc: tijd voor actie?

Op donderdagavond heeft een steekincident plaatsgevonden in een asielzoekerscentrum (azc) aan de Willinklaan in Amsterdam Nieuw-West. Een persoon raakte gewond en is naar het ziekenhuis gebracht. De politie heeft kort na het incident een verdachte aa

wapenbeurs
Nieuws

Linkse klimaatactivisten veroorzaken overlast bij Rotterdamse beurs

Bij de Rotterdamse wapenbeurs, rondom Ahoy, is overlast veroorzaakt door linkse klimaatactivisten en pro-Palestijnse demonstranten. De politie heeft meerdere activisten aangehouden, terwijl de Mobiele Eenheid de demonstranten in toom probeert te houd

gokken
Nieuws

Gokvrije jeugd: SP en ChristenUnie eisen hard ingrijpen

De SP en ChristenUnie hebben een initiatiefwetsvoorstel ingediend om de regels voor online gokken aanzienlijk aan te scherpen. Volgens de partijen is de situatie op de online gokmarkt uit de hand gelopen en grijpt het kabinet niet snel genoeg in. Voo

Wilders
Nieuws

Solidariteit met Israël: Wilders reist naar Netanyahu te midden van kritiek

PVV-leider Geert Wilders heeft in een scherpe reactie op sociale media zijn onbegrip geuit over het mogelijke internationale arrestatiebevel tegen Israëlische leiders. Wilders beschrijft de situatie waarin Israël zich bevindt als een 'existentiële be