Winkeliers in Ter Apel zijn radeloos: "Eén dag zonder diefstal is heerlijk"

Winkeliers in Ter Apel zijn ten einde raad door de dagelijkse diefstallen en bedreigingen van criminele asielzoekers. Daarom sturen ze een gezamenlijke brandbrief, bij wijze van noodkreet. "Iedereen zegt het erg te vinden, maar we geloven er niets meer van", aldus de brief.
Al jaren krijgen de ondernemers te horen dat de politici, bestuurses en instanties "doen wat ze kunnen" om de asieloverlast binnen de perken te houden. Maar in de brandbrief tonen de winkeliers zich ten einde raad, meldt De Telegraaf. De beloftes zijn te vaak gebroken, en nu hebben de ondernemers in Ter Apel geen vertrouwen meer in de politiek.
De diefstallen en bedreigingen zijn vrijwel dagelijks, staat er in de brandbrief. "Als wij een dag geen diefstal hebben zeggen we tegen elkaar: wat heerlijk." Er zijn te weinig politiemensen, waardoor medewerkers vaak zelf moeten optreden tegen diefstallen.
"Wij zijn naïef geweest. Vol vertrouwen gingen we ervan uit dat wij als bewoners van Ter Apel, mede-Nederlanders, mede-ondernemers, opgevangen, gewaardeerd en gerespecteerd zouden worden voor alle ellende die wij hier in Ter Apel opvangen voor ons land."
Raadsleden brengen de brandbrief nu naar buiten via De Telegraaf. Volgens hen is het belangrijk dat Nederland weet wat er zich in Ter Apel afspeelt. "Als we ze spreken, zitten mensen soms huilend aan tafel”, zegt Herma Hemmen tegenover de krant.
Asieloverlast in Ter Apel
Vernielingen, diefstal, overlast op straat: het is een dagelijkse worsteling voor de inwoners van Ter Apel. Het Oost-Groningse dorp haalt regelmatig het landelijke nieuws, omdat hier het enige aanmeldcentrum voor asielzoekers staat. Wekelijks duiken er nieuwsberichten op over de problematiek rond dit azc. Dit is terug te zien in de statistieken. Relatief gezien wordt er in Ter Apel twee keer zo vaak een misdrijf gepleegd dan in bijvoorbeeld Rotterdam of Utrecht. Iedere maand vinden er tientallen misdrijven plaats in Ter Apel. Lees hier meer.
In de media doen inwoners regelmatig hun verhaal. "Ze lopen 's nachts bij mij voor het raam langs van de slaapkamer. Mijn vrouw is er goed zenuwachtig van. Zij wil graag verhuizen", vertelt een inwoner bij Ongehoord Nieuws. Volgens een andere man komen er alleen maar jonge mannen naar het aanmeldcentrum, geen gezinnen. "Dan gaan ze hier rotzooi trappen in het dorp, en daar wordt ons hele dorp mee vernield," vertelt hij.