Volgens Lalë Gul stemden veel allochtonen op Wilders: "Door links-progressieve partijen in de steek gelaten"
PVV won met overmacht de Tweede Kamerverkiezingen en steeds meer signalen wijzen erop dat juist ook mensen met een migratieachtergrond op Geert Wilders stemden. Dat is in ieder geval de ervaring van Lale Gül, schrijfster van het boek ‘Ik ga leven’. Ze was te gast bij WNL Op Zondag en vertelde onder meer dat veel van haar vrienden voor Wilders kozen. “Mensen maken zich zorgen dat de integratie mislukt lijkt te zijn.”
Gül was te gast bij het programma om te spreken over de verkiezingsuitslag eerder deze week. Het PVV van Geert Wilders werd daarbij de grote winnaar en dat zorgde voor een aardverschuiving in het politieke landschap én de samenleving. De bestsellerauteur schoof aan om de reacties in de samenleving te duiden: “Ik verbaas me er de laatste tijd heel erg over dat er wordt gedaan alsof mensen met een migratieachtergrond vooral links-progressief zouden zijn. Dat zijn ze niet, dat is mijn ervaring nooit geweest en volgens mij van niemand. Toch wordt dat wel steeds zo voorgeschoteld.”
“Mijn ervaring is juist dat vooral mensen met een islamitische achtergrond juist heel conservatief zijn”, vervolgde Gül. “Daarom verbaast het mij ook helemaal niet dat veel van hen op PVV hebben gestemd. Dat is een autoritaire leider, ze zijn sociaal-cultureel conservatief en willen de culturele identiteit bewaken. Dat is weliswaar niet de culturele identiteit van henzelf, maar ze begrijpen dat meer dan links-progressieve idealen over feminisme, lhbti-rechten waar ze niets mee hebben en het klimaat. Dat verhaal spreekt hen niet aan.”
De schrijfster benadrukte dat veel allochtone Nederlanders conservatief zijn en daarom op Wilders stemmen. Maar daar blijft het niet bij. Ook veel van haar progressieve vrienden besloten om hun stem aan Wilders te geven. “Ik heb een stuk of vijftien vrienden met een migratieachtergrond die allemaal PVV hebben gestemd. Een paar maanden voor de verkiezingen twijfelden ze allemaal tussen Omtzigt en Yesilgöz. Een dag voor de verkiezingen besloten ze toch om op Wilders te stemmen. Ze hebben het gevoel dat Wilders voor seculiere waarden staat en de enige is die wat zegt over de ruimte die religie inneemt in het openbare leven. Dat is best wel aanwezig, maar niemand zegt daar wat over.”
"Ik vind dat wel grappig, dat de allochtonen worden geclaimd door links, terwijl zij niet links zijn. Dat is toch een soort huwelijk wat alleen in een schijnwerkelijkheid bestaat, maar niet in het echt."
Gül benoemde nog een andere olifant in de porseleinkast die Nederland heeft. “Het gaat heel vaak over immigratie, maar bijna nooit over integratie. En daar maken die mensen zich zorgen over. Dat de integratie mislukt lijkt te zijn.” Ze benadrukte dat mensen zoals zijn, die zich vrijgevochten hebben uit de islamitische en niet-westerse cultuur en hun leven zelf willen bepalen, door links-progressieve partijen in de steek zijn gelaten.
"Ik ben zelf ooit uit de speech gehaald ooit van Sigrid Kaag. Een speechschrijver had toen het zinnetje toegevoegd: 'We moeten voor de vrijheid van schrijvers staan, zoals Lale Gül, die opkomen voor vrijheid.' Dat had Sigrid Kaag er persoonlijk uit laten halen voor haar HJ-schoollezing. Nou, dat is echt symbolisch voor mij. Want wanneer hoor je links over: we moeten voor de laïcité staan, voor seculiere waarden? Dat is helemaal uit de mode. Wanneer hoor je ze over we moeten religieuze scholen aanpakken? Het moet gaan over taal, rekenen, spelling op school. Het moet gaan over wetenschap. Daar hoor je ze ook nooit over. Eh, wanneer hoor je van: 'Ja, we moeten opkomen voor mensen die hun gemeenschap verlaten vanwege die dogma's, vanwege die conservatieve ideeën?'"
"Er is ook laatst een Volkskrant-journalist geweest in een moskee in Arnhem. En daar zeggen mensen in de moskee: 'Ik heb liever Geert dan Dylan.' Of dat ze dingen zeggen als: 'Ik volg ook allemaal internetplatforms waar heel veel allochtonen commenten enzo en dan lees ik dingen als: 'Ik heb liever Geert dan iemand aan de macht waarbij mijn kind misschien morgen zich afvraagt: ben ik nou een jongen of een meisje?' Dat soort dingen. Dus dat lees je gewoon terug. Zij hebben helemaal niks met die linkse idealen."
Verderop in de uitzending werd Gül ook nog gevraagd naar wat zij van de maatschappelijke reacties op de overwinning van Wilders vond, zoals de demonstraties die werden georganiseerd. “Het is stemmingmakerij en een bijna demagogische angstzaaijerij. Ze hebben het over deportaties alsof dat een mogelijkheid zou zijn. Als je er een beetje verstand van hebt, weet je dat zoiets nooit kan gebeuren en dat mensen met een migratieachtergrond zich echt geen zorgen hoeven te maken. Ik maak me geen zorgen.”
"Ik vind dat wel grappig, dat de allochtonen worden geclaimd door links, terwijl zij niet links zijn. Dat is toch een soort huwelijk wat alleen in een schijnwerkelijkheid bestaat, maar niet in het echt."