Lale Gül: "Allochtonen worden geclaimd door links, terwijl ze het niet zijn"
Schrijfster en ex-moslima Lale Gül liet zondag in WNL op Zondag weten waarom volgens haar zoveel mensen met een migratieachtergrond op Wilders hebben gestemd. "Kijk, er wordt gedaan alsof mensen met een migratieachtergrond vooral links en progressief zouden zijn, maar dat zijn ze niet. Maar dat wordt wel steeds zo voorgeschoteld." Ze voegt toe: "Ik heb een stuk of 15 vrienden met een migratieachtergrond die allemaal op de PVV hebben gestemd."
"Mijn ervaring is meestal dat, vooral mensen met een Islamitische achtergrond, juist heel conservatief zijn. En daarom verbaast het mij ook helemaal niet dat ze op de PVV hebben gestemd, want ja, [Wilders, red.] is een autoritaire leider. Ze zijn sociaal-cultureel conservatief en zijn voor de bewaking van de culturele identiteit. En dat is weliswaar niet hun culturele identiteit maar dat begrijpen ze meer omdat ze toch ook met één been in de cultuur van het herkomstland zitten. En dat komt bijvoorbeeld links-progressieve idealen over feminisme, LGBT-rechten, klimaat, waar ze niks mee hebben, niet tegemoet."
"Ik heb een stuk of 15 vrienden met een migratieachtergrond die allemaal op de PVV hebben gestemd. Allemaal ja. Een paar maanden voor de verkiezingen zeiden ze dat ze ofwel onzichtbaar ofwel op Dilan Yeşilgöz gingen stemmen. En een dag voor de verkiezingen was het ineens: 'Nee, ik ga toch op Wilders stemmen'. En als je dan vraagt waarom, dan is dat omdat zij het gevoel hebben dat hij voor seculiere waarden staat."
"Ik ben zelf ooit uit de speech gehaald ooit van Sigrid Kaag. Een speechschrijver had toen het zinnetje toegevoegd: 'We moeten voor de vrijheid van schrijvers staan, zoals Lale Gül, die opkomen voor vrijheid.' Dat had Sigrid Kaag er persoonlijk uit laten halen voor haar HJ-schoollezing. Nou, dat is echt symbolisch voor mij. Want wanneer hoor je links over: we moeten voor de laïcité staan, voor seculiere waarden? Dat is helemaal uit de mode. Wanneer hoor je ze over we moeten religieuze scholen aanpakken? Het moet gaan over taal, rekenen, spelling op school. Het moet gaan over wetenschap. Daar hoor je ze ook nooit over. Eh, wanneer hoor je van: 'Ja, we moeten opkomen voor mensen die hun gemeenschap verlaten vanwege die dogma's, vanwege die conservatieve ideeën?'"
Over de demonstraties tegen de verkiezingsuitslag zegt Lale Gül: 'Ik vind het een beetje awkward, want eh, mensen van kleur zie je hier niet tussen staan, eh, als je naar de filmpjes kijkt.. Het is ook een soort stemmingmakerij en bijna demagogische angstzaaierij, want mensen hebben het steeds over deportaties, of alsof dat een soort mogelijkheid zou zijn. Terwijl, ja, als je een beetje verstand ervan hebt, dan weet je dat zoiets gewoon nooit kan gebeuren. En dat mensen met een migratieachtergrond zich echt geen zorgen hoeven te maken. Tenminste, ik maak me nergens zorgen over. Ik heb ook een migratieachtergrond, dus ja, ik vind dat eigenlijk een beetje kwalijk."
"Er is ook laatst een Volkskrant-journalist geweest in een moskee in Arnhem. En daar zeggen mensen in de moskee: 'Ik heb liever Geert dan Dylan.' Of dat ze dingen zeggen als: 'Ik volg ook allemaal internetplatforms waar heel veel eh allochtonen commenten enzo, en dan lees ik dingen als: 'Ik heb liever Geert dan iemand aan de macht waarbij mijn kind misschien morgen zich afvraagt: ben ik nou een jongen of een meisje?' Dat soort dingen. Dus dat lees je gewoon terug. Zij hebben helemaal niks met die linkse idealen."
"Ik vind dat wel grappig, dat de allochtonen worden geclaimd door links, terwijl zij niet links zijn. Dat is toch een soort huwelijk wat alleen in een schijnwerkelijkheid bestaat, maar niet in het echt."