COA dringt aan bij gemeenten om statushouders direct te huisvesten

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) gaat gemeenten bellen die niet genoeg zouden doen aan de huisvesting van statushouders. Officieel is dit niet de bevoegdheid van het COA, maar omdat de nood aan de man is, kunnen sommige gemeenten binnenkort een belletje verwachten van COA-bestuurders en ministeries. De bedoeling is dat de migranten per direct worden gehuisvest in een sociale huurwoning.
Momenteel verblijven er al 16.000 statushouders in de asielopvangcentra, bij gebrek aan een sociale huurwoning. Maar deze opvang in azc's is op termijn onhoudbaar, omdat er daar al enorme opvangetekorten zijn. Als er niets wordt gedaan, kan het aantal statushouders in azc's in ruim een jaar oplopen tot 21.000.
Daarom gaat het COA nu noodmiddelen inzetten, door gemeenten te bellen die te weinig doen aan de huisvesting van statushouders in sociale huurwoningen. Op deze manier hoopt het COA de statushouders toch kwijt te kunnen, aldus een persverklaring.
Het gaat om 45 gemeenten. Normaliter is het helemaal niet de taak van het COA om druk te zetten op de huisvesting van statushouders, maar nu gaat het orgaan zich er toch mee bemoeien vanwege de noodsituatie. Ook ambtenaren en bewindspersonen van de ministeries van Justitie en Veiligheid en Binnenlandse Zaken gaan achter deze zogeheten 'weigergemeenten' aan.
Het COA wringt zich in enorme bochten om alle asielzoekers een opvangplek te geven. Zo worden er momenteel 2000 asielzoekers opgevangen in 80 hotels, verspreid over het land. Dit kost miljoenen euro's per jaar, waarmee het COA het budget van vorige jaren ruim overschrijdt. Alleen al voor de cruiseschepen trekt het COA de komende jaren 750 miljoen euro uit. Daarnaast sliepen er dit weekend 2500 mensen op stoelen.