Kamer stemt in met 'historische' motie: opt-out voor EU asiel- en migratiebeleid
Nederland zal de mogelijkheid krijgen om zich niet strikt te houden aan het Europese asiel- en migratiebeleid. Dit heeft de Tweede Kamer woensdag besloten. PVV-leider Geert Wilders is dolblij en spreekt van een 'historische motie'.
Dinsdag dienden PVV, NSC, BBB en VVD een motie in die pleit voor een opt-outregeling bij EU-afspraken die gaan over asiel- en migratie. Volgens de indieners is het belangrijk om Denemarken, die de massa-immigratie wel onder controle heeft, als voorbeeldland te nemen. Met de opt-outregeling kan een lidstaat die aan een bepaald gebied van het EU-beleid niet wil deelnemen, zich terugtrekken.
Denemarken heeft de opt-outregelingal langer, en voert al twintig jaar een uiterst streng migratiebeleid. De toegang tot uitkeringen en sociale voorzieningen is beperkt voor nieuwkomers. Daarnaast heeft de Deense regering de voorwaarden voor gezinshereniging aangescherpt en de toegang tot de arbeidsmarkt beperkt voor mensen die geen Deense taalvaardigheid hebben. Ook moeten asielzoekers meebetalen aan hun eigen opvang.
Kamer steunt opt-outregeling
PVV, VVD, NSC en BBB willen dit voor toekomstige Europese plannen en afspraken dus ook. En dat zal gebeuren, want woensdag steunde een Kamermeerderheid in met de motie. Onder meer SGP, Forum voor Democratie en JA21 stemden mee. PVV-leider Geert Wilders noemt de stemuitslag 'historisch'.
De motie is een reactie op een recent aangenomen EU-voorstel om de Europese verdragen te laten hervormen. Dit heeft tot gevolg dat het vetorecht van alle lidstaten zal worden afgeschaft op 65 verschillende gebiedsterreinen. Daarnaast zullen klimaat- en milieubeleid een 'exclusieve bevoegdheid' worden van de Europese Unie. Tot slot wordt de euro verplicht in alle lidstaten en komt er een EU-defensie. Ook krijgt de EU meer zeggenschap op het gebied van onderwijs en 'genderdiversiteit'.
Veel EU-lidstaten zijn terughoudend over het voorstel, evenals NSC-Kamerlid Caspar Veldkamp. 'Die resolutie stelt vergaande federalistische hervormingen voor. Het is dus goed als Nederland in de Europese Raad de gelegenheid markeert dat een verdragswijziging wat Nederland betreft ook kan betekenen dat er ergens een onsje af kan in plaats van altijd erbij', vindt hij. Met dit laatste verwijst hij naar de mogelijkheid tot een opt-out.