Moslimagent weigert werk uit te voeren bij Arnhemse koranverbranding
Een geplande Koranverbranding van Pegida-voorman Edwin Wagensveld in het centrum van Arnhem is dit weekend uit de hand gelopen. Islamitische tegendemonstranten gingen door het lint. Maar één van de ME-agenten die Wagensveld moest beschermen, was van Turkse komaf en weigerde zijn werk uit te voeren.
Wagensveld, de voorman van Pegida, maakt vaker gebruik van zijn demonstratierecht om de Koran te verbranden. Ook nu was hij dat weer van plan. Dat werd vooraf groots aangekondigd, waardoor een grote groep woedende moslims aanwezig was. Zij konden niet in de hand gehouden worden door de politie.
Honderden demonstranten waren er aanwezig op het Jansplein in Arnhem. En allemaal waren ze daar om hun woede en frustratie richting Pegia en Edwin Wagensveld te uiten. Ook toen burgemeester Ahmed Marcouch ze verzocht te vertrekken, bleven de demonstranten gewoon staan. Een groepje demonstranten wisten Wagensveld te lokaliseren en zagen hem in een politiebusje stappen. Daarop vielen ze het busje aan.
Moslimagent wil taak niet goed uitvoeren
De burgemeester schakelde vervolgens de Mobiele Eenheid in die de demonstranten wegstuurde. Maar de kans op escalatie bleef groot. Daarom moesten de ME-agenten Wagensveld beschermen. Maar één van deze agenten bleek van Turkse afkomst en had duidelijk moeite met zijn taak.
Dit blijk uit een AD-verslag. Vol ongeloof vroeg hij "of ze hier echt een koran gaan verbranden". Toen hij een ja-antwoord terugkreeg, schudde hij zijn hoofd. De agent opperde dat hij "nog één keer in de rij ging staan". Maar zodra de koranverbranding zou gaan plaatsvinden, wilde hij zich terugtrekken in het politiebusje.
Woedende reacties
Op sociale media zijn er verontwaardigde reacties op dit incident. Op X spreekt men van 'schokkend'. Zo merkt X-gebruiker Jan Weensen op dat de agent zijn ambtsbelofte verbreekt, door religie boven plicht te plaatsen. 'Dan heeft hij niets te zoeken bij de politie', aldus Weensen.
Ook GeenStijl heeft weinig begrip voor de actie van de ME'er. 'Maar als er een koran in het spel is blijkt er een agent van de oproerpolitie die er tussenuit willen knijpen. Dat is een punt van zorg in tijden waarin iedereen de mond vol heeft over Grondwettelijk dit en rechtsstatelijkheid dat', aldus de nieuwsblog.
Vorige maand was Arnhem de eerste gemeente in Nederland die de hoofddoek bij boa's zou toestaan. Dit was ondanks het landelijke verbod op religieuze uitingen bij handhavers. Daarom leidde de gedoogmaatregel van burgemeester Ahmed Marcouch tot verontwaardigde reacties, niet in de laatste plaats van minister Yesilgöz zelf. Volgens haar komt het goed functioneren van de strafrechtelijke handhaving in gevaar als alle handhavers niet langer een neutrale uitstraling hebben.