Bosma trekt zich weinig aan van links verzet tegen zijn komst bij Keti Koti: 'Ik ga gewoon'
Meer dan 150 Nederlanders en 35 organisaties willen niet dat Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma (PVV) op 1 juli een krans legt bij de jaarlijkse Nationale Herdenking Slavernijverleden in Amsterdam. Traditioneel leggen de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer een krans tijdens deze herdenking. Echter, voorzitter Linda Nooitmeer van het instituut dat de herdenking organiseert, heeft liever dat Bosma wegblijft. Bosma heeft aangegeven niet van plan te zijn om weg te blijven.
In een brief aan de Tweede Kamer uitten rapper en acteur Akwasi, presentator Andrew Makkinga, voormalig Tweede Kamerlid Sylvana Simons en anderen hun bezwaren. Ze stellen dat Bosma al twintig jaar een "expliciete racistische ideologie" verspreidt "met witte suprematie als uitgangspunt". Volgens hen heeft hij racistische omvolkingstheorieën verkondigd en zich herhaaldelijk negatief uitgelaten over het herdenken van het slavernijverleden. Ook keerden Bosma en zijn partij zich vorig jaar tegen de excuses van het kabinet voor het slavernijverleden.
De ondertekenaars van de brief noemen de aanwezigheid van Bosma op 1 juli "een klap in het gezicht van allen voor wie deze dag een intense betekenis heeft". Ze stellen dat een kranslegging door Bosma de intrinsieke betekenis van het moment voor veel Nederlanders onteert en de waarachtigheid aan het eerbewijs ontneemt. Ze vragen de Kamer daarom met klem om dit jaar een plaatsvervanger te sturen. De organisatie van de jaarlijkse herdenking is in handen van het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis (NiNsee). NiNsee-voorzitter Linda Nooitmeer heeft Bosma uitgenodigd omdat hij Kamervoorzitter is, maar begrijpt de onrust die is ontstaan door zijn uitspraken van voor zijn aanstelling. Nooitmeer gaf aan spijt te hebben van de uitnodiging aan Bosma.
Bosma zelf zei maandag in de Tweede Kamer gewoon te komen. "Ik ben gewoon uitgenodigd en dus ga ik. Dat is mijn uitgangspunt. Ik heb nooit meegemaakt dat een Kamervoorzitter die is uitgenodigd eerst moet reflecteren en excuses moet maken. Volgens mij staat de uitnodiging nog. En het staat nog steeds in mijn agenda."