Studenten betalen zich blauw voor kamer door nieuwe huurwet De Jonge
Het vinden van een betaalbare studentenkamer is dit jaar nog moeilijker geworden. Niet alleen in de grote studentensteden zoals Amsterdam en Utrecht, maar ook in steden als Breda en Zwolle. Volgens Kamernet komt dit onder meer door de nieuwe huurwet van Hugo de Jonge, die een averechts effect heeft en de huurprijzen juist opdrijft.
In heel Nederland betalen studenten steeds meer voor een kamer. Volgens recente cijfers van Kamernet zijn de huurprijzen in deze steden met bijna 30 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar. In Breda betalen studenten nu gemiddeld 670 euro per maand voor een kamer, terwijl dit in Zwolle 578 euro bedraagt.
Utrecht, een van de populairste studentensteden van Nederland, zag ook een flinke prijsstijging van 20 procent. Na Amsterdam, waar studenten gemiddeld 961 euro per maand neertellen voor een kamer, is Utrecht nu de duurste stad om te wonen als student. Kamernet, een platform voor het vinden van studentenwoningen, meldt dat de gemiddelde kamerprijs op hun platform met 5,4 procent is gestegen.
Nieuwe huurwet
Djordy Seelmann, CEO van Kamernet, wijst bij het NOS Radio 1 Journaal op de verschillende oorzaken. Volgens hem komt de stijging onder meer door de Wet betaalbare huur, die sinds 1 juli van kracht is. Deze wet, afkomstig van oud-minister Hugo de Jonge, verplicht verhuurders om lagere huurprijzen te vragen aan studenten.
Met de wet wil De Jonge excessieve huren uitbannen in de middenhuur, tot 1100 euro per maand. Maar volgens Seelman jaagt het ook de woningkrapte aan. “Veel kleine particuliere verhuurders trekken zich terug uit de markt en kiezen ervoor om hun woningen te verkopen of te verhuren aan koppels in plaats van aan studenten,” vertelt Seelmann bij NOS.
Maar soortgelijke wetten leidden eerder al in Berlijn en Barcelona juist tot enorme woningkrapte en stijgende huren. Verhuurders verkochten hun huizen omdat ze de verhuur niet meer vonden lonen. Nu lijkt hetzelfde te gebeuren in Nederland. Sinds eind 2023, toen De Jonge het wetsvoorstel aankondigde, stijgen de huurprijzen enorm. De reden hiervoor is duidelijk, erkent Parareus-directeur Jasper de Groot tegenover BNR: pandjesbazen verkopen hun huurwoning, omdat deze niet meer winstgevend zal zijn door de nieuwe huurwet. Hierdoor neemt het aantal huurwoningen flink af, wat de prijs automatisch opdrijft voor de overige huurwoningen.
'Communistisch verdeelsysteem'
Volgens de lokale raadspartij Hart voor Den Haag en hoogleraar Peter Boelhouwer van de TU Delft, leidt het beleid van demissionair woonminister Hugo de Jonge tot dramatische gevolgen voor huurders. De strengere regelgeving, hogere fiscale lasten en stijgende rente zorgen ervoor dat veel particuliere verhuurders hun woningen verkopen in plaats van te verhuren.
Voor de invoering van de huurwet legde De Jonge dringende waarschuwingen van de Raad van State naast zich neer. Hart voor Den Haag-leider Richard de Mos spreekt van een 'communistisch verdeelsysteem dat een averechts effect heeft'. Ook NieuwRechts-columnist en verhuurder Ebru Umar maakt zich grote zorgen om de nieuwe huurwet. Eind juni schreef ze al een kritische column over waarom deze wet weer zo snel mogelijk de prullenbak in moet.
Ondertussen pakt de libertarische president van Argentinië, Javier Milei, het heel anders uit. Sinds zijn aantreden in december dereguleert hij de woningmarkt juist enorm. Dit heeft geleid tot een stijging van maar liefst 200 procent van het huuraanbod in de hoofdstad Buenos Aires. Ook zijn de huurprijzen gedaald met ongeveer 20 procent.