Vervoersarmoede in de lift in Nederland: 10% kan nauwelijks kosten bus- of autorit betalen
Een op de tien Nederlanders heeft moeite om de kosten voor vervoer te betalen, blijkt uit een recent onderzoek van het Kennisinstituut voor Mobiliteit (KiM). Voor sommigen is de situatie zo nijpend dat ze zelfs afzien van ziekenhuisbezoek of het bezoeken van familie omdat ze het geld niet hebben voor een busrit of autorit.
De prijzen voor vervoer zijn de afgelopen acht jaar met maar liefst 30 procent gestegen, veel meer dan de inflatie in dezelfde periode. Het onderzoek nam alle vormen van vervoer onder de loep, van fietsen tot vliegen, waarbij vooral de kosten voor vliegen het sterkst zijn gestegen.
Vooral mensen met een laag inkomen, werklozen en alleenstaande ouders voelen de gevolgen van de gestegen vervoerskosten. Zij moeten vaak keuzes maken om andere uitgaven te beperken om de kosten voor vervoer te kunnen betalen. Deze groep mensen geeft aan dat ze nu al moeite hebben om rond te komen, of verwachten dat ze binnen een jaar financiële problemen zullen krijgen.
Tussen de 1 en 5,5 procent van de Nederlanders - wat neerkomt op honderdduizenden mensen - geeft aan dat ze regelmatig reizen schrappen om geld te besparen. Naast de eerder genoemde groepen hebben ook mensen met een migratieachtergrond en mensen die alleen basisonderwijs hebben gevolgd te maken met dit probleem.