Noodwet asielcrisis lijkt te sneuvelen in Eerste Kamer: dit moet u weten
Kabinet-Schoof I heeft zich hard gemaakt voor 'het strengste asielbeleid ooit'. Tot nu toe lijkt het moeilijk om dit te realiseren. De asielnoodwet zou hier verandering in moeten brengen. Een meerderheid in de Eerste Kamer blokkeert nu de noodwet. Wat betekent dit voor het asielbeleid?
Wat betekent dit voor het asielbeleid?
GroenLinks-PvdA, CDA, D66, SP, ChristenUnie, Partij voor de Dieren, Volt, SGP en OPNL hebben een motie aangenomen waarin de asielnoodwet 'onwenselijk' werd benoemd. De coalitie hoopte eerder dat rechtse oppositiepartijen zoals de SGP en OPNL de asielnoodwet zouden steunen. De regering heeft geen meerderheid in de Eerste Kamer en staat of valt daarbij met de steun van de SGP en OPNL.
De kritiek van onder andere de SGP op de noodwet is, dat het de Eerste Kamer kan omzeilen vergelijkbaar met sommige corona-maatregelen die door vorige regeringen zijn ingevoerd. De SGP drong hierom bij Schoof aan om een spoedwet in plaats van een noodwet te gebruiken om migratiewetgeving door te voeren.
Echter is in het coalitieakkoord afgesproken dat de noodwet zou worden gebruikt. Het is nog onduidelijk hoe met name de PVV, die de grootste voorstander van de noodwet is, op de tegenslag in de Eerste Kamer zal reageren.
De PVV gaf al eerder aan dat door de minderheid in de Eerste Kamer een spoedwet, die een gewone wet is die sneller wordt behandeld, alsnog kan sneuvelen, waardoor het zo kan zijn dat als de SGP en OPNL de migratiewetgeving niet steunen, de coalitie uiteindelijk geen migratiewetgeving door kan voeren en 'het strengste asielbeleid ooit' een loze kreet blijft.
Wilders heeft in het verleden aangegeven dat de noodwet een harde afspraak is. Nu hier geen meerderheid voor is in de Eerste Kamer, staat de PVV voor een dilemma. Proberen om via een spoedwet alsnog verandering door te voeren, of een manier vinden om de spoedwet er alsnog doorheen te krijgen. Minister Marjolein Faber is momenteel bezig met een juridische onderbouwing van de spoedwet. Het is echter onwaarschijnlijk dat deze onderbouwing de oppositiepartijen doet instemmen met de asielnoodwet.