NSC'er Six Dijkstra eist actie: Koningshuis moet hervormd worden om toekomstbestendig te zijn
Tijdens het begrotingsdebat over Algemene Zaken sprak Jesse Six Dijkstra (NSC) zich uit over de toekomst van het Koninklijk Huis. Hij roemde de belangrijke rol die het Koninklijk Huis speelt voor Nederland, zowel in binnen- als buitenland. Echter, Six Dijkstra benadrukte ook dat hervormingen noodzakelijk zijn om de institutionele kwetsbaarheden rond het Koninklijk Huis weg te nemen.
In zijn toespraak benadrukt Six Dijkstra het belang van het Koninklijk Huis voor Nederland. Hij noemde de diplomatieke waarde van de koning en koningin tijdens handelsmissies en internationale ontmoetingen. “Er worden deuren geopend die anders gesloten zouden blijven,” zei Six Dijkstra. Vooral in landen als Azië en Zuid-Amerika, en zelfs in Silicon Valley, worden koning Willem-Alexander en koningin Máxima gezien als waardevolle vertegenwoordigers van Nederland.
Six Dijkstra kaart het probleem aan van de afgeleide ministeriële verantwoordelijkheid. Op dit moment zijn niet alleen de koning, maar ook andere leden van het Koninklijk Huis onderhevig aan deze verantwoordelijkheid. Dit zorgt soms voor ongemakkelijke situaties, zoals bij eerdere uitspraken van koningin Máxima over de digitale euro of prinses Laurentien over het toeslagenschandaal. Six Dijkstra stelt dat deze spanningen vermeden kunnen worden door een duidelijke scheiding aan te brengen tussen politieke verantwoordelijkheid en het handelen van leden van het Koninklijk Huis.
Hij pleit voor het instellen van een commissie van wijzen om te onderzoeken hoe deze spanningen structureel kunnen worden weggenomen. Six Dijkstra benadrukte dat dit proces met zorg en respect moet worden uitgevoerd. Hij roept de minister-president op om open te staan voor deze hervorming.
Meer transparantie en belastingregels
Transparantie over het Koninklijk Huis is een ander belangrijk punt voor Dijkstra. Samen met D66 zal NSC een motie indienen om de verantwoording rondom het Koninklijk Huis te verbeteren. “We moeten werken aan een toekomstbestendig Koninklijk Huis,” aldus Six Dijkstra.
Daarnaast wijst hij op de motie die vorig jaar is aangenomen om de vrijstelling van inkomstenbelasting voor leden van het Koninklijk Huis op te heffen. Tot nu toe heeft het kabinet deze motie niet uitgevoerd. Dijkstra roept de minister-president op om werk te maken van deze grondwetswijziging en de wens van de Kamer te respecteren. Tot slot benadrukt Six Dijkstra dat hervormingen binnen het Koninklijk Huis noodzakelijk zijn om het instituut toekomstbestendig te maken. De politieke verantwoordelijkheid van de koning moet duidelijker worden afgebakend, en er moet een balans worden gevonden tussen traditie en transparantie. “We willen geen overhaaste beslissingen, maar we moeten wel stappen zetten,” aldus Dijkstra.