Make Europe Great Again? Dat is alleen mogelijk als Conservatieven en Patriotten zich verenigen!
Tijdens de Make Europe Great Again-conferentie afgelopen week in Brussel werd één ding pijnlijk duidelijk: de verdeeldheid tussen patriottische en conservatieve bewegingen verzwakt ons. Terwijl linkse en globalistische krachten moeiteloos samenwerken, blijven rechtse en soevereinistische partijen versnipperd opereren. Dat moet anders.
Donald Trump spreekt over het begin van een nieuwe Gouden Eeuw voor Amerika, een tijd van herstel en wederopbouw. Deze woorden zouden net zo goed moeten gelden voor ons continent. Maar laten we niet vergeten: soevereiniteit herstelt zich niet vanzelf. Zolang Europese naties niet samenwerken om hun eigen belangen te beschermen, blijft de macht in handen van de bureaucraten in Brussel.
Om Europa weer groot te maken, moeten we een fundamentele waarheid onder ogen zien: zolang we niet in staat zijn onze persoonlijke verschillen opzij te zetten, zullen we niet vooruitkomen. De vraag of we uit de EU moeten stappen of de Unie van binnenuit moeten hervormen, verdeelt de rechterzijde al jaren. Maar die verdeeldheid maakt ons zwakker. Links begrijpt dit spel veel beter. Daarom slagen zij erin om via Brussel steeds weer hun radicale plannen door te drukken, terwijl conservatieve en patriottische krachten verzand raken in eindeloze interne strijd.
Veel conservatieven dromen ervan de nationale soevereiniteit te herstellen. Maar wat betekent dat als andere Europese landen nog steeds gebonden zijn aan Brusselse dictaten? Nederland kan zichzelf niet beschermen tegen EU-wetten als Duitsland, Frankrijk en Italië gewoon blijven meewerken aan het uitdijen van de Brusselse bureaucratie. We kunnen niet spreken van een overwinning als Polen en Hongarije telkens opnieuw onder druk worden gezet om hun nationale beleid te laten aansluiten bij de linkse koers van de EU. Als Brussel de spelregels bepaalt, is onze enige kans om die spelregels te veranderen door samen op te trekken en controle terug te nemen.
De linkse visie voor Europa is er een van steeds grotere bureaucratische controle, open grenzen, klimaatdwang en economische destructie. Hun plannen zijn al tientallen jaren in de maak en worden systematisch uitgerold. Maar waar is onze strategie? Waar is het alternatief dat niet alleen zegt wat we níét willen, maar ook een helder plan presenteert voor een nieuw Europa, waarin soevereine staten wél samenwerken op basis van gedeelde belangen? Als we geen tegenstrategie ontwikkelen, zullen de globalisten de toekomst van Europa voor ons blijven bepalen.
Een Gouden Eeuw voor Europa kan er alleen komen als er daadkracht is. Dat begint met een duidelijke gezamenlijke conservatieve agenda, die verder gaat dan losse kritiek op Brussel. Er moet een visie komen die ingaat tegen de machtsconcentratie in de EU, de desastreuze plannen zoals de Digital Identity en de Green Deal stopzet, en economische vrijheid en concurrentiekracht centraal stelt. Daarnaast is er een krachtige samenwerking nodig tussen de conservatieve fracties in het Europees Parlement. De ECR, ID en de Patriotten voor Europa hebben gezamenlijk genoeg zetels om de tweede grootste groep in het parlement te worden. Toch laten ze zich verdelen door nationale conflicten en persoonlijke geschillen. Dat moet stoppen. Donald Trump heeft niet de Republikeinse Partij vernietigd; hij heeft haar hervormd tot een effectief politiek vehikel. Dat is precies wat de rechterzijde in Europa met de EU moet doen. Brussel is geen onneembare vesting, maar we hebben sterke, strategische leiders nodig die bereid zijn om te handelen en niet alleen om te roepen.
De woorden van Trump over een nieuwe Gouden Eeuw zijn geen lege slogans, maar een oproep tot actie. Europa moet dat signaal oppikken. Dit gaat niet alleen om Nederland, Frankrijk of Duitsland afzonderlijk, maar om het herstellen van een Europese orde waarin sterke, soevereine landen floreren door samenwerking op basis van wederzijds respect en gedeelde belangen. De vraag is simpel: blijven we verdeeld en laten we de globalisten winnen, of verenigen we ons en nemen we de toekomst van ons continent terug in eigen handen?