EU dreigt Griekenland met geldstraf om strenge aanpak migranten

Griekenland loopt het risico Europese steun te verliezen voor haar grensbewaking. Frontex, het EU-agentschap voor grenscontrole, heeft laten weten dat het de financiering aan Griekenland kan stopzetten als het land niet voldoet aan aanbevelingen om ‘mensenrechtenschendingen’ te voorkomen.
Aanleiding is een uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM). Volgens het Hof maakt Griekenland zich schuldig aan ‘systematische pushbacks’. Daarbij worden illegale migranten opgepakt en zonder asielprocedure teruggestuurd over de grens.
Meeste klachten over Griekenland
Binnen de EU telt Griekenland het hoogste aantal klachten over mensenrechtenschendingen tegen migranten. De vermeende pushbacks vinden plaats aan de landgrens met Turkije én op zee. De Griekse kustwacht zou bootjes met migranten terugduwen richting Turkije.
Frontex werkt aan aanbevelingen om dit soort praktijken tegen te gaan. Die aanbevelingen zijn volgens het agentschap verplicht: ‘Frontex verwacht dat al deze aanbevelingen worden uitgevoerd. Anders wordt overwogen om de financiering voor co-gefinancierde middelen te verminderen of te schrappen.’
Een woordvoerder van Frontex zegt dat het gaat om ‘co-gefinancierde middelen’, waaronder schepen van de Helleense kustwacht.
Politiek spel in Brussel
Ondanks de dreigementen verwachten waarnemers weinig echte gevolgen. In het verleden kregen nationale conservatieve regeringen, zoals in Hongarije en Polen, veel zwaardere sancties voor vergelijkbare zaken. In die landen dreigde de EU zelfs met het bevriezen van miljarden euro’s aan EU-gelden.
In het geval van Griekenland blijft de sanctie beperkt. Dat komt mogelijk door de politieke positie van premier Mitsotakis. Zijn partij Néa Dimokratía zit in de centrumrechtse EVP, dezelfde groep als Commissievoorzitter Von der Leyen. De Griekse premier is een trouwe bondgenoot in de Europese Raad.
Andere landen worden harder aangepakt
De dubbele moraal in Brussel is volgens critici duidelijk. In Italië werd Matteo Salvini aangeklaagd voor het blokkeren van een migrantenschip. In Griekenland, dat volgens het EHRM ‘systematisch’ migranten terugstuurt, blijft vervolging uit.
De Griekse regering ontkent de aantijgingen. Volgens waarnemers zal Mitsotakis geen grote veranderingen doorvoeren. Zijn anti-immigratiebeleid blijft populair bij zijn achterban. Frontex-aanbevelingen of niet, Athene wijkt voorlopig niet van koers.