Meer Nederlanders kampen met kanker en pre-diabetes, ook op jonge leeftijd

In Nederland groeit de groep jongvolwassenen die kampt met ernstige gezondheidsproblemen. Twee recente rapporten leggen een verontrustende trend bloot: steeds meer jongeren krijgen te maken met kanker of lopen rond met het voorstadium van diabetes zonder dat ze het weten. Vooral jonge vrouwen worden relatief vaak getroffen. Artsen slaan alarm en waarschuwen voor de sluipende gevolgen.
In 2024 kregen bijna 4.200 jongvolwassenen tussen de 18 en 39 jaar de diagnose kanker. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie, die wordt beheerd door het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). Ter vergelijking: in 1989 waren dat er nog zo’n 3.100. Opvallend is dat vooral jonge vrouwen vaker kanker krijgen. Met name borstkanker, baarmoederhalskanker en melanoom (een agressieve vorm van huidkanker) komen vaker voor in deze groep.
Het aantal jonge vrouwen met borstkanker steeg in 35 jaar tijd van 600 naar 878 gevallen per jaar. Bij mannen is zaadbalkanker de snelst stijgende vorm: het aantal diagnoses verdubbelde van 241 in 1989 naar 574 in 2024. Melanoom komt bij beide geslachten veel voor, maar vrouwen krijgen deze diagnose twee keer zo vaak als mannen. Het IKNL geeft vooralsnog geen duidelijke reden voor de toename.
Pre-diabetes: een sluipende bedreiging voor honderdduizenden
Tegelijkertijd waarschuwen artsen voor een andere stille epidemie: pre-diabetes. Volgens onderzoek van het Maastricht UMC+ heeft één op de zes Nederlanders dit voorstadium van diabetes type 2, wat neerkomt op zo’n 1,4 miljoen mensen. En dat is gevaarlijker dan lange tijd werd gedacht.
“Dit onderzoek toont aan dat je al met pre-diabetes ernstige schade aan je vaten kunt oplopen,” zegt Diena Halbertsma van het Diabetes Fonds, in gesprek met De Telegraaf. Mensen met pre-diabetes hebben verhoogde bloedsuikerwaarden, wat kan leiden tot dichtgeslibde bloedvaten. Volgens het MUMC+ krijgt een groot deel van deze groep binnen acht jaar een hartaanval of beroerte – vaak zonder te weten dat er iets mis is.
Zowel bij kanker als bij pre-diabetes speelt leefstijl een belangrijke rol. Overgewicht, weinig beweging en slechte eetgewoonten verhogen de risico’s. Artsen pleiten daarom voor overheidsmaatregelen.