Berlijn heft blokkade op: kernenergie krijgt ruimte in Europees beleid

De Duitse regering onder leiding van bondskanselier Friedrich Merz laat het oude verzet tegen kernenergie varen. Daarmee komt er een einde aan een jarenlang twistpunt tussen Duitsland en Frankrijk over de rol van kernenergie in Europees beleid. Concreet betekent dit dat kernenergie voortaan als 'groene energie' kan worden aangemerkt, met alle juridische voordelen die dan gelden, meldt de Financial Times.
Volgens Duitse en Franse regeringsbronnen blokkeert Berlijn de Franse inzet niet langer om kernenergie juridisch gelijk te stellen aan hernieuwbare energie. ‘De Duitsers zeggen ons: we zullen heel pragmatisch omgaan met kernenergie’, aldus een hoge Franse diplomaat tegenover de Financial Times. ‘Alle vooroordelen tegen kernenergie die nog in EU-wetgeving zitten, worden verwijderd.’ Een Duitse regeringsfunctionaris noemt het tegenover de Financial Times een fundamentele beleidswijziging: ‘Dit wordt een koerswijziging van grote omvang.’
Nieuwe samenwerking tegen Rusland
De draai van Berlijn komt op een moment dat Merz toenadering zoekt tot Frankrijk in defensie en energie. De Duitse regering staat nu open voor gesprekken over nucleaire afschrikking in Europa. ‘We zijn nu eindelijk bereid om met Frankrijk te praten over nucleaire afschrikking voor Europa. Beter laat dan nooit,’ aldus een Duitse functionaris.
Merz wil nieuw nucleair beleid
Friedrich Merz, die in februari de verkiezingen won, heeft de kernuitstap van 2011 altijd bekritiseerd. Die beslissing, genomen onder Angela Merkel, heeft volgens hem gezorgd voor duurdere en minder betrouwbare stroom. Ook was hij fel tegen het sluiten van de laatste drie kerncentrales onder zijn voorganger Olaf Scholz.
Hoewel Merz geen oude kerncentrales wil heropenen, wil hij wel investeren in nieuwe technologie zoals kleine modulaire reactoren en kernfusie. Die laatste technologie produceert geen langdurig kernafval.
EU schuift op richting kernenergie
Door de energiecrisis na de Russische inval in Oekraïne is de steun voor kernenergie in Europa gegroeid. Twaalf lidstaten, waaronder België en Nederland, riepen in een brief op tot een herziening van het EU-beleid. In de brief stellen zij dat het ‘essentieel’ is dat kernenergie en duurzame energie als aanvullend worden erkend.
Frankrijk levert 70 procent van zijn stroom met kernenergie. Duitsland haalde vorig jaar ruim 60 procent uit hernieuwbare bronnen, meldt de Financial Times. Oostenrijk blijft als enige EU-land fel tegen kernenergie.