NPO wil in gesprek met Songfestival over deelname Israël

De Israëlische deelname aan het Eurovisie Songfestival van 2025 zorgt voor een stortvloed aan kritiek. Van publieke omroepen tot regeringsleiders: velen vinden dat het land had moeten worden uitgesloten vanwege de oorlog in Gaza. De uitslag van de televoting, waarbij Israël topfavoriet bleek bij het Europese publiek, voegt nog olie op het vuur. Nu willen ook AVROTROS en de NPO in gesprek hierover, meldt NOS.
Het begon met de uitslag van afgelopen zaterdagavond. Israël kreeg 297 punten van het publiek en eindigde daardoor op de tweede plaats, ondanks dat de vakjury’s de inzending nauwelijks waardeerden. Dat verschil tussen jury en publiek is op zichzelf niet ongebruikelijk binnen het stemproces van het Songfestival. Toch leidde het nu tot een storm van kritiek, met verdachtmakingen over manipulatie, stemcampagnes en zelfs oproepen tot onderzoek door publieke omroepen zoals de NPO, de Spaanse RTVE en de Vlaamse VRT.
De Spaanse premier Pedro Sánchez ging nog een stap verder en stelde dat Israël net als Rusland uitgesloten zou moeten worden. “We kunnen geen dubbele standaarden hanteren,” aldus Sánchez.
Televoting als zondebok
Wat critici vooral steekt, is dat Israël sinds 7 oktober 2023 razend populair is bij het Europese Songfestival-publiek. Dit jaar kreeg Israël maar liefst dertien keer de 12 punten uitgereikt bij de televoting. Wat opvalt: vooral West-Europese landen, waar veel massa-immigratie is, stemmen massaal op Israël.
AVROTROS en NPO stellen in een verklaring de vraag of het Songfestival nog wel een “a-politiek en verbindend” evenement is, meldt NOS. Daarom willen de omroepen in gesprek gaan met Songfestival-organisator EBU over Israëls deelname.
Ook in België zijn de reacties scherp. Politieke partijen als Vooruit en Groen suggereren dat de stemming bewust is beïnvloed. Maar het bewijs daarvoor ontbreekt. De EBU benadrukt bovendien dat de stemprocedure geldt als één van de meest gecontroleerde en geavanceerde ter wereld. Elke stemronde wordt nauwkeurig gevolgd door onafhankelijke toezichthouders.