Kanselier Merz krabbelt terug na uitspraken over ‘luie Duitsers’

Na een storm van kritiek heeft de Duitse bondskanselier Friedrich Merz (CDU) zijn eerdere uitspraken over de vermeende lage arbeidsethos van de Duitsers genuanceerd. Waar hij onlangs nog stelde dat “de Duitsers te weinig werken en zo hun welvaart op het spel zetten”, klonk hij op het Dag van de Bouwindustrie in Berlijn een stuk voorzichtiger: “We kunnen niet zo algemeen zeggen dat de Duitsers te weinig werken.”
Volgens Merz moet het debat over arbeidsethos en werkdruk genuanceerder worden gevoerd. “We hebben in Duitsland groepen, vooral onder de jongeren, die zeer, zeer veel werken,” zei hij. “We hebben miljoenen overuren.” In bepaalde sectoren zou de werkdruk bovendien uitzonderlijk hoog zijn, aldus de kanselier.
Met die opmerkingen lijkt Merz in te spelen op de felle reacties die hij kreeg na zijn eerdere uitlatingen. Die baseerde hij op een vermeende studie van het Institut der Deutschen Wirtschaft (IW), waar later onduidelijkheid over ontstond. De ARD-Tagesschau meldde aanvankelijk dat deze studie bestond, maar moest later erkennen dat het om een verkeerde bron ging.
In zijn nieuwe toespraak verlegde Merz de focus naar oudere werknemers. Volgens hem daalt de arbeidsgereedheid en werkduur naarmate men ouder wordt. “We moeten ervoor zorgen dat mensen die nog kunnen en willen werken, dit onder redelijke omstandigheden kunnen doen,” benadrukte hij. Ook toonde hij zich benieuwd naar de effecten van de zogeheten Aktivrente, een regeling die ouderen stimuleert om na de pensioenleeftijd te blijven werken.
Reacties op eerdere uitspraken
De oorspronkelijke opmerking van Merz – dat Duitsland zich geen flirt met de vierdaagse werkweek of een overdreven focus op ‘work-life balance’ kan veroorloven – schoot vooral linkse partijen en vakbonden in het verkeerde keelgat. Zij verweten de CDU-leider een gebrek aan realiteitszin en empathie voor werknemers die nu al kampen met hoge werkdruk en burn-outklachten.