Kweekvlees verboden in zes Amerikaanse staten: ‘Verzet tegen elite-agenda’

In een toenemend aantal Amerikaanse staten is het niet langer toegestaan om gekweekt vlees te produceren of te verkopen. Wat begon in Italië, lijkt nu over te waaien naar de Verenigde Staten: verzet tegen labvlees, insecten op het menu en de invloed van technocratische elites op wat er op ons bord ligt.
Het Amerikaanse verzet begon vorig jaar met Florida. Gouverneur Ron DeSantis ondertekende wet SB 1084, waarmee de verkoop van kweekvlees in de staat werd verboden. Hij was helder over de motivatie: “Florida is aan het strijden tegen het plan van de globale elite om de wereld vlees uit een petrischaaltje of insecten te laten eten om hun autoritaire doelen te bereiken.”
Alabama volgde niet veel later met een vergelijkbare wet. Beide staten zetten zich daarmee openlijk af tegen wat zij zien als een technocratische agenda van het World Economic Forum, dat pleit voor alternatieve eiwitten en verduurzaming van voedselproductie.
Nieuwe staten sluiten zich aan
Momenteel telt de VS in totaal zes staten die kweekvlees expliciet hebben verboden. Naast Florida en Alabama zijn ook Montana, Indiana, Nebraska en Mississippi overgegaan tot wetgeving.
Montana’s gouverneur Greg Gianforte verklaarde trots: “Ik ben trots dat ik onze manier van leven en de hardwerkende ranchers van Montana mag verdedigen – zij produceren het beste rundvlees ter wereld.”
In Montana is één op de zes banen gelinkt aan de landbouwsector. Voor veel staten met een sterke vleesindustrie is kweekvlees daarom niet alleen een culturele maar ook een economische bedreiging.
Nebraska: ook promotie van kweekvlees verboden
Nebraska ging nog een stap verder. Gouverneur Jim Pillen ondertekende vorige week de wet LB246. Die verbiedt niet alleen de productie en verkoop van kweekvlees, maar ook de promotie en distributie ervan. Pillen zei bij de ondertekening: “We moeten bereid zijn om onze vitale landbouwsector en onze consumenten te beschermen. De gezondheidsrisico’s zijn onbekend, en de langetermijneffecten ook.”
De wet bouwt voort op een eerder besluit van Pillen om staatsinstanties te verbieden kweekvlees aan te kopen. Daarnaast moeten bedrijven die zaken doen met de overheid verklaren dat ze natuurlijke vleesproducenten niet benadelen ten opzichte van laboratoriumvlees.
Mississippi en Indiana stellen verbod in
Ook Mississippi heeft wetgeving aangenomen die vanaf 1 juli in werking treedt. De wet verbiedt de productie, verkoop én distributie van kweekvlees. In Indiana geldt inmiddels een tijdelijk verbod van twee jaar op hetzelfde terrein. Dat geeft de staat de ruimte om gezondheids- en economische gevolgen verder te onderzoeken.
Met deze besluiten verzet een groeiende groep Amerikaanse staten zich tegen het gebruik van gekweekt vlees. De rode draad in hun wetgeving is bescherming van de boeren, het regionale voedselpatroon en wantrouwen tegenover ‘onnatuurlijk’ voedsel.
Voorbeeld uit Europa: Italië trok de eerste lijn
Voordat de Amerikaanse staten tot actie overgingen, was het Italië dat in 2023 al als eerste land ter wereld kweekvlees verbood. Minister van Landbouw Francesco Lollobrigida stelde: “Dit is de eerste maatregel van deze aard op internationaal niveau, bedoeld om gezondheid, onze productie, ons milieu en een manier van leven te beschermen.”
Vorige maand voerde de Italiaanse regering ook nieuwe regels in voor producten met insectenmeel. Die moeten voortaan in aparte schappen liggen, voorzien van duidelijke etiketten en waarschuwingen – onder meer voor mensen met allergieën voor schaaldieren of mijten.
“Italië wil een referentiepunt zijn voor voedseltransparantie,” zei Lollobrigida. Minister Adolfo Urso noemde het mediterrane dieet een cultureel erfgoed dat beschermd moet worden tegen “nieuwe voedselmodellen die geen deel uitmaken van de Italiaanse traditie.”
Kweekvlees: duurzame innovatie of bedreiging van traditie?
Voorstanders van kweekvlees – waaronder veel internationale organisaties – zien het als een duurzame oplossing voor de klimaatdruk van de veehouderij. Cellen van dieren worden in een gecontroleerde omgeving vermenigvuldigd, wat leidt tot vlees zonder slacht. Volgens de Verenigde Naties is dit één van de mogelijke alternatieven om de wereld in de toekomst te voeden.
Critici maken zich echter zorgen over gezondheid, schaalbaarheid, energieverbruik en het verlies van traditionele landbouw. In sommige staten komt daar een ideologische laag bovenop: de vrees dat technocratische instituten, zoals het World Economic Forum, burgers willen dwingen tot ander voedselgedrag onder het mom van duurzaamheid.